Bananowy lany chrust

Anna
Desery
19.01.2020 16:10
Bananowy lany chrust

wegetariańska Składniki na bananowy lany chrust 3 małe banany - 250 g pulpy - niecała szklanka 1 szklanka mąki pszennej tortowej - 160 g 1 większe jajko łyżka cukru wanilowego łyżeczka proszku do pieczenia Pozostałe składniki niepełna szklanka oleju do smażenia - około 200 ml łyżka cukru pudru do oprószenia chrustu Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Do usmażenia bananowego lanego chrustu potrzebujesz również: małą patelnię o średnicy 15-18 cm; nie więcej niż 250 ml oleju roślinnego do smażenia np. ryżowy lub rzepakowy; metalowy cedzak lub szczypce do przewracania łowienia chrustu; ręcznik papierowy do odciekania z tłuszczu. - tylko kilka prostych składników - bez miksowania, wyrabiania i bez drożdży - 5 minut szykowania i 15 minut smażenia - mała patelnia i mała ilość oleju - wszystko mieszasz łyżką w jednej misce Niesamowity przepis na bananowy lany chrust ! Jeśli nie masz termometru, to koniecznie uzbrój się w cierpliwość i podgrzewaj olej na średniej mocy palnika przez kilka minut. Po minucie smażenia na drugiej stronie można już wyjmować chrusty na ręcznik papierowy i smażyć kolejną porcję. To chyba najprostszy deser, jaki można zrobić na Tłusty Czwartek oraz zawsze, gdy masz ochotę na szybkie i pyszne słodkości. Na małą patelnię (średnica 15-18 cm) wlej niecałą szklankę świeżego oleju roślinnego o wysokiej temperaturze spalania. Dzięki łyżeczce wódki, spirytusu lub rumu dodanego do ciasta przed smażeniem, słodkości smażone na oleju chłoną mniej tłuszczu. Wyciskam na raz po cztery chruściki w kształcie spiralki o średnicy do 5 cm. Bananowy lany chrust Do miski przesiej mąkę pszenną (1 szklanka = 160 gramów mąki) z łyżeczką proszku do pieczenia. Jest zawsze gotowy do użycia i ciasto nie rozlewa mi się na blacie. I to już wszystkie składniki na ciasto pod lany chrust bananowy. Moje chrusty bananowe wchłonęły nieco mniej niż połowę oleju, który wlałam na patelnię. Bananowy lany chrust to przepis, który wymyśliłam z samego rana, jak tylko dzieci pojechały do szkoły. Olej będzie idealnie gorący, jeśli kropla ciasta wlana do niego zacznie się od razu smażyć, tworząc wokół kaskady piany i bąbelków. - butelka po wodzie z dziubkiem - butelka po wodzie (wówczas należy zrobić sporą dziurkę w zakrętce) Miały być pączki bananowe, ale zdecydowałam się na znacznie szybszą wersję bananowego deseru. Duża ilość pulpy bananowej w cieście sprawia, że chruściki nie chłoną dużo oleju. Ponieważ wielkość i grubość bananów bywa różna, to dla ułatwienia możesz przełożyć ugniecione widelcem banany do szklanki o pojemności 250 ml. Po około 90 sekundach można je odwracać na drugą stronę. Wówczas woreczek nie przewraca mi się po wlaniu do niego ciasta. Czas przygotowania: 5 minut Czas smażenia chrustu: 15 minut Jeśli masz świeży, dobrej jakości smalec, to również będzie idealny do smażenia chrustu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aniagotuje.pl/przepis/bananowy-lany-chrust