Pudding chia z mango i mascarpone to jeden z moich ulubionych puddingów z nasionami chia. Na koniec jeszcze pyszna dekoracja z kawałków owocu mango i pudding chia z mango i mascarpone jest już gotowy do podania. 6 godzin Liczba porcji: 750 g deseru Kaloryczność kcal: 170 w 100 g deseru Dieta: bezglutenowa, wegetariańska 1 szklanka mleka - 250 ml 4 płaskie łyżki nasion chia 150 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 duże mango - 500 g Ponieważ mieszanie nasion z mlekiem nie zajmie Ci dłużej niż minutę, to warto zalać nasiona rano, by po południu już tylko udekorować gotowy deser z chia. Jeśli nie masz domowego cukru waniliowego, to możesz użyć zwykłego cukru i dodać pastę lub ekstrakt z wanilii lub też użyć cukru wanilinowego. Z podanych składników wychodzą dwie bardzo duże lub cztery mniejsze porcje puddingu z chia. Słodkie mascarpone z wanilią dodaj do napęczniałych nasion chia z mlekiem i dobrze wymieszaj. Pudding chia z mango i serkiem mascarpone to super pomysł na deser na Walentynki. Jeśli używasz gotowej pulpy z mango z puszki, to nie potrzebujesz żadnych urządzeń, by zrobić ten deser. Możesz też użyć gotowej pulpy z mango z puszki. Do zrobienia musu/pulpy z mango do puddingu potrzebujesz użyć blendera ręcznego typu żyrafa lub blendera kielichowego. Jeśli nie masz lub nie możesz użyć mleka krowiego, to do tego deseru polecam Ci użyć mleka/napoju migdałowego lub kokosowego. Na dno pucharków rozłóż po równo cały pudding chia z mascarpone. Pudding chia z mango i mascarpone Na zdjęciu poniżej mleko z nasionami chia po sześciu godzinach pęcznienia w lodówce. Na pudding wylej lub wyłóż ostrożnie pulpę z mango. Tym razem nie wolno już użyć miksera oraz blendera, by nie rozdrabniać nasion chia. Bardzo często sięgamy po desery z truskawkami, jednak w lutym warto pomyśleć o owocach, które najlepiej sprawdzają się zimą. A latem koniecznie zrób pudding jagodowy z chia Smacznego! Następnie wydrążam łyżką miąższ z odciętych boków lub też nadkrawam przy pomocy ostrego nożyka szatkownicę. Z tej ilości nasion szałwii hiszpańskiej wyjdzie gęsty pudding. Możesz użyć miksera lub blendera ręcznego, by przyspieszyć rozpuszczenie cukru w serku. Po zmiksowaniu na ostrzach mogą się zbierać włókna z miąższu.