Pyszne rogaliki twarogowe

Magdalena
Desery
19.01.2020 14:27
Pyszne rogaliki twarogowe

Składniki: 250 g półtłustego twarogu 250 g masła 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania opcjonalnie skórka starta z pomarańczy lub cytryny ulubiony dżem lub marmolada, sprawdzą się tu również karmelizowane jabłka Przygotowanie: Do miski przekładamy twaróg, rozdrabniamy go widelcem. Ciasto wyjmujemy w lodówki i rozwałkowujemy na kształt a la koła na podsypanym mąką blacie lub macie. Powinniśmy uzyskać elastyczne, jednolite ciasto ( w razie potrzeby podczas zagniatania podsypujemy delikatnie rękę mąką, nie sypcie mąki bezpośrednio do ciasta, bo może okazać się jej za dużo). Na każdym trójkącie rozsmarowujemy ulubiony dżem lub marmoladę i zwijamy całość zaczynając od szerszego końca (nadajemy kształt rogalików). Piekarniki rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, pod koniec można na chwilę włączyć termoobieg, aby rogaliki ładniej się zarumieniły). Z ciasta formujemy kulę – tu zawsze pomagają mi moi mali pomocnicy 😉 I wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Pyszne rogaliki twarogowe Uwielbiane przez moje dzieci, które zawsze dzielnie mi pomagają w ich przygotowaniu. Rogaliki układamy (w odstępach) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spokojnie mogłabym tu napisać, że przepis na te rogaliki jest dziecinnie prosty. Spróbujcie tego prostego i sprawdzonego przepisu na rogaliki twarogowe. Możecie rozwałkować ciasto na cieńszy i większy placek, a nawet zrobić dwa mniejsze placki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/pyszne-rogaliki-twarogowe/