Panna Cotta

Anna
Desery
19.01.2020 16:08
Panna Cotta

Składniki na Panna Cotta 200 ml śmietanki 30 % - niecała szklanka 200 ml mleka - niecała szklanka 50 g cukru waniliowego - 4 łyżki 2 całkowicie płaskie łyżki żelatyny - 14 g 50 ml wody Glutek z żelatyny mieszaj w gorącym mleku, aż do całkowitego połączenia się żelatyny ze słodkim mlekiem i śmietanką (żelatyna ma się rozpuścić i nie być widoczna).Takie gorące jeszcze słodkie mleko waniliowe z żelatyną można przelewać do naczynek. Aby z łatwością wyłożyć deser na talerzyk wystarczy, że każdą foremkę umieścisz na chwilę w miseczce z wrzątkiem. Składniki na mus truskawkowy 200 g truskawek (np. mrożone) łyżeczka miodu lub cukru waniliowego 2 łyżki soku z cytryny Z podanej ilości składników wyjdą cztery desery z miseczek o pojemności 130 ml każda. Po wyjęciu z lodówki miseczek z deserem należy Panna Cotta przełożyć na osobne talerzyki. Kalorie policzone zostały z użyciem mleka pełnotłustego oraz domowego cukru waniliowego, ale bez dodatków smakowych typu: owoce oraz mus truskawkowy. Deser Panna Cotta to super pomysł na szybki, pyszny, prosty i niezwykle piękny deser, który świetnie sprawdza się na domowych przyjęciach. Wlej do niego 200 ml mleka (u mnie mleko pełnotłuste) oraz tyle samo śmietanki słodkiej 30 % (chodzi o rzadką śmietankę do deserów). Ja daję cztery łyżki domowego cukru waniliowego, ale możesz też wsypać zwykły cukier oraz dodać trochę pasty lub esencji waniliowej. Uważaj na to, by do foremki z deserem nie dostała się woda. Do miski dodaj miód lub cukier (u mnie waniliowy) oraz świeżo wyciskany sok z cytryny. Nie trzymaj też foremek za długo w gorącej wodzie, by Panna Cotta nie roztopiła się za mocno. Jeśli używasz mrożonych truskawek rozmroź je np. w mikrofalówce na małej mocy. Liczba porcji: 4 porcje po 130 ml Kaloryczność kcal: 235 w 1 porcji Ja wybrałam tym razem ceramiczne kokilki (średnica 7,5 cm, wysokość 4 cm) o pojemności 130 ml każda. Naczynka z przelanym mleczkiem umieść w lodówce do całkowitego stężenia. Deser będzie gotowy po 2-3 godzinach od umieszczenia foremek w lodówce. Wspaniale będzie się prezentował jeśli udekorujesz go dodatkowo świeżymi truskawkami, malinami lub borówkami i listkiem mięty lub melisy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aniagotuje.pl/przepis/waniliowa-panna-cotta-z-musem-truskawkowym