Składniki: 1/2 szklanki niesolonych surowych łuskanych pistacji od Pistacje.pl 2 łyżki syropu klonowego 1/2 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki śmietanki 36% (z lodówki) 1/2 szklanki cukru Przygotowanie: Pistacje przekładamy do misy blendera z nożami i dokładnie rozdrabniamy. W garnki podgrzewamy mleko z 1/2 szklanki śmietanki 36% i cukrem, mieszając. W drugiej misce miksujemy pozostałą (zimną) śmietankę do “napuszenia (nie trzeba ubić śmietanki na sztywno, ma powiększyć objętość). Dlatego, gdy ostatnio przygotowałam domowe lody pistacjowe (bez użycia maszynki do lodów)… możecie sobie wyobrazić radość na twarzach domowników. W sklepach bardzo trudno znaleźć lody pistacjowe, a jeśli już są, to przeważnie nie jest to to o czym bym marzyła. Zaleca się, aby podczas mrożenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny masę dokładnie przemieszać (ja zamieszał 4 razy i wystarczyło). Smacznego *na postawie przepisu ze strony “Moje Wypieki, z moimi zmianami Ale aby ich smak był idealny należy je przygotować z najlepszej jakości pistacji. Wsypujemy do miski, dodajemy 2 łyżki syropu klonowego, krótko miksujemy do uzyskania “mokrej pistacjowej mieszanki. Jego zawartość przelewamy do miski z pistacjami i dokładnie miksujemy.