* jeśli lubisz troszkę gęstszą zupę, pod koniec gotowania do gotującej się zupy dodaj 1-2 łyżeczki proszku kisielu wiśniowego, chwilę mieszaj do zgęstnienia * zupa świetnie smakuje na ciepło i na zimno * moja prababcia przygotowywała ją z kluskami lanymi: 2 jajka mieszamy z taką ilością wody, aby uzyskać lejące się ciasto, tak przygotowane małym strumyczkiem wlewamy do gotującej się zupy, aby powstały makaronowe niteczki Smacznego 🙂 Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉 Składniki Porcja dla 2 osób wiśnie, 0,5 kg cukier, do smaku cukier wanilinowy, do smaku świeża mięta, 1-2 listki słodka śmietana, u mnie 18% do zup i sosów makaron ulubiony (u mnie kolanko), 250 g kisiel wiśniowy (proszek), 1-2 łyżeczki (opcjonalnie) Pod koniec gotowania dodajemy cukier i cukier wanilinowy do smaku (w zależności od kwaśności wiśni i uzyskania stopnia słodkości, który Wam odpowiada).