Róże jabłkowe z ciasta francuskiego

Magdalena
Ciasta
20.01.2020 11:00
Róże jabłkowe z ciasta francuskiego

Składniki czerwone jabłka, 3 szt. małe ciasto francuskie, 1 op. cukier trzcinowy, 4-5 łyżek cynamon, 4-5 łyżek imbir, 2-3 łyżki sok z połowy cytryny mąka, do posypania blatu jajko, 1 szt. olej, do natłuszczenia formy do muffinek cukier puder, do posypania Wykonanie Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C Jabłka przekrawamy na połówki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki o grubości ok. 2 mm. Pokrojone jabłka wrzucamy do miski przeznaczonej do podgrzewania w mikrofalówce, zalewamy wodą, tak aby były przykryte w całości i dodajemy sok z cytryny. Zwijamy każdy pasek w dość luźny rulonik i umieszczamy w natłuszczonej formie do muffinek lub w muffinowych papilotach, wystającymi jabłkami do góry. można też zagotować wodę w garnku, dodać sok z cytryny, wrzucić plasterki jabłek na chwilę do wrzątku (nie gotować! Na posypanej mąką powierzchni rozkładamy ciasto francuskie i kroimy je wzdłuż krótszej krawędzi na ok. 2 cm paski. Każdy pasek ciasta posypujemy cukrem, cynamonem i imbirem zostawiając po 2 cm czystego ciasta na końcach (lepiej się sklei).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://imadzik.pl/roze-jablkowe-z-ciasta-francuskiego/