Ciasto Leniwiec pięknie wygląda, szybko się je robi, ale trzeba też zaznaczyć, że trzeba lubić ciasta z dużą ilością śmietany 😉 Ja muszę się przyznać (choć wspominałam o tym nie raz), że ciasta śmietanowe nie do końca mi leżą. Warto też układać je na masie od razu po jej wyrównaniu, by zdążyły się z nią połączyć (u mnie te biszkopty z samej góry były trochę zbyt luźne). Ok, dość narzekania – jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma (czyt. Masa krówkowa: 500 ml śmietanki 30% 400 g masy kajmakowej 2 łyżeczki żelatyny Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 3 op. podłużnych biszkoptów lady fingers Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x32cm lub nieco mniejszej) rozkładamy pierwszą warstwę biszkoptów. Żelatynę zalewamy około 1/3 szkl. u mnie remont w toku, więc ciasta bez pieczenia to dla mnie teraz jedyna opcja 😉 ). Lubią je za to moi bliscy i od czasu do czasu robię je dla nich…. i dla Was! Pierwsza i druga warstwa biszkoptów przyjemnie zmiękła, ale ostatnia już nie do końca. Gdy ładnie się połączy, całość dodajemy do masy, miksujemy do połączenia. Na wierzchu rozkładamy ostatnią warstwę biszkoptów. Wylewamy na biszkopty w blaszce, wyrównujemy.