Zapiekanka ziemniaczana z rybą i boczkiem

Milena
Zapiekanki
18.01.2020 13:41
Zapiekanka ziemniaczana z rybą i boczkiem

Składniki na zapiekankę ziemniaczaną z rybą i boczkiem: 400 g filetów z ryby (dałam dorsza) 500 g ziemniaków 2 cebule 100 groszku mrożonego 400 g boczku wędzonego gotowanego szklanka mleka jajko 150 g sera żółtego łyżka soku z cytryny sól, pieprz, natka pietruszki Choć część przepisów sprzed czterdziestu lat dzisiaj wydaje mi się dziwna, np. na pastę z konserwy, pieczeń baranią, pasztet z koniny, czy kotlety z mózgu, to jednak większość się nie zdezaktualizowała, czego zresztą dowodem jest poniższy przepis. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: połowę boczku, połowę ziemniaków, kawałki ryby, cebulę, groszek, drugą połowę ziemniaków, a na wierzchu układamy plastry boczku. Zapiekanka ziemniaczana z rybą i boczkiem to bardzo sycąca i dość szybka do zrobienia potrawa w sam raz na obiad dla całej rodziny. Swoją drogą, chętnie bym wypróbowała niektóre z tych nietypowych przepisów, ale niestety dostać dzisiaj baraninę czy mózg wołowy jest bardzo ciężko. Filety kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i obsypujemy solą i pieprzem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2020/01/zapiekanka-ziemniaczana-z-ryba-i-boczkiem/