Składniki na 2 porcje 250 g zielonego makaronu szpinakowego (foglie d’ulivo agli spinaci) 100 g wędzonego boczku garść startego parmezanu 100 g śmietanki kremówki 30% 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 300 g mleka szczypta pieprzu / sól do smaku / szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie Dlatego wtedy robię sobie taki wewnętrzny “przystanek stop, aby wziąć oddech, przeczekać, poczekać na inspirację, na ten lepszy moment. Zastanawiałam się, co Wam napisać w pierwszym moim poście w tym roku. Czasem tak jest, że przychodzi taki czas, że to, co do tej pory robiliśmy, przestaje nam sprawiać przyjemność, nie cieszy. Ta jest w zasięgu zielonego makaronu z zawartością szpinaku, podsmażonego boczku i sporej ilości parmezanu. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy płaskie łyżki mąki, mieszamy, zalewamy śmietanką i energicznie mieszamy. Dania na jego podstawie mogłabym jeść codziennie, tylko w innej wersji. Boczek kroimy w paski, podsmażamy na suchej patelni. Nie ma mnie teraz w Raju tyle, co kiedyś. Ale to nie znaczy, że odwróciłam się od kulinariów i smaków, które uwielbiam. Ale chyba potrzebuję jakiejś przerwy w pisaniu.