Składniki na farsz opakowanie sera Ricotta - 250 g opakowanie sera mozzarella - kula 250 g 1 duża cebula - 170 g 8 średnich pieczarek - do 300 g 1 spora papryka czerwona - 210 g 4 średnie ząbki czosnku 2 łyżki delikatnej oliwy z oliwek przyprawy: po łyżeczce słodkiej papryki i oregano, po szczypcie soli i pieprzu Pozostałe składniki Sos pomidorowy sos pomidorowy - połowa porcji z przepisu Do posmarowania pierogów: małe jajko oraz łyżka jasnego sezamu Bardzo dobrze jest podzielić pieczenie na kilka partii, ponieważ pierogi oczekujące na pieczenie mają czas na to, by ponownie wyrosnąć.podawaj z domowym sosem pomidorowym. Na jedną połowę placka wyłóż po 1/4 z każdego z przygotowanych serów (Ser ricotta rozprowadź łyżką, zaś ser mozzarella pokój w plastry).Nie wykładaj farszu do samego końca. To tradycyjny i sprawdzony sposób na przygotowanie calzone z farszem z sera Ricotta i Mozzarelli z warzywami. Najlepsze Calzone , czyli super przepis na włoski pieróg z ciasta na pizzę. Liczba porcji: 4 bardzo duże pierogi Kaloryczność kcal: 700 w 1 pierogu Dieta: wegetariańska Składniki na ciasto ponad 2,5 szklanki mąki pszennej - najlepiej typ. Dodaj dwie łyżki delikatnej oliwy lub też ewentualnie wlej olej ryżowy albo też olej z pestek winogron. Calzone przepis Na dno szklanej lub metalowej miski wsyp siedem gramów suchych drożdży lub pokrusz 20 gramów drożdży świeżych. Do miski z warzywami dodaj też przyprawy: po łyżeczce słodkiej papryki i oregano, po szczypcie soli i pieprzu. Podsmażaj je na oleju, na małej mocy palnika przez 25-30 minut. Wyrośnięte ciasto na pizzę przełóż na blat obsypany lekko mąką. nagrzej do 200 stopni Calzone piecz przez około 22 - 25 minut Farsz do calzone składa się jeszcze z serów. Wsyp trochę ponad dwie i pół szklanki mąki pszennej tortowej lub mąki pszennej na pizzę. Z podanej ilości składników wychodzą cztery bardzo duże pierogi calzone o długości około 20 cm. Porada: Podczas pieczenia pierwszej partii (dwa pierogi) dwa pozostałe pierogi czekały już na swoja kolej. Z podanych składników możesz też zrobić o połowę mniejsze pierogi i uformować osiem sztuk zamiast czterech. Na patelnię dajemy wszystkie warzywa na raz. Do calzone można też dodać ewentualnie owczy ser Pecorino, ser Parmigiano Reggiano lub też ser Grana Padano. W ten sposób woda z pieczarek odparuje i wszystkie warzywa zmiękną i ładnie się podsmażą. Ponieważ są to duże pierogi, piekłam je po dwa na jednej blaszce. Wlej dwie łyżki delikatnej oliwy lub innego oleju roślinnego i dodaj warzywa z przyprawami. Są one zatem wielkości klasycznej kartki ze szkolnego zeszytu :) *Tipo 00 – jest to włoskie oznaczenie na mąkę pszenną, bardzo drobno zmieloną. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. W upały miskę połóż na blacie kuchennym w cieniu. Pierogi możesz też oprószyć solą, oregano, czy też pieprzem ziołowym.- opcja pieczenia góra/dół. szklanka ciepłej wody - 250 ml 2 łyżki delikatnej oliwy z oliwek Kule ciasta rozwałkuj na placek o średnicy nie większej niż 30 cm. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się jaka mniej więcej ilość w jest potrzebna do zrobienia danego dania. Przełożyłam dwa pierogi na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wyrabiaj chwilę a następnie podziel na cztery równe kawałki. Możesz podwijać ciasto przy pomocy kciuka lub też szczypać brzegi trzema placami. Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Na koniec dodaj jeszcze płaską łyżeczkę soli. Miskę z ciastem przykryj ściereczką bawełnianą lub folią przezroczystą. W ten sposób przygotuj sobie wszystkie cztery pierogi calzone. Taka mąka zawiera więcej glutenu, dzięki czemu ciasto jest bardzo elastyczne i łatwiejsze w wyrabianiu. Należy więc dodawać je do farszu starte na tarce. Cebulę obierz i również pokrój na drobne kawałki.