Składniki Porcja dla 2-3 osób jajko, 3 szt. pomidory krojone, 1 puszka papryka żółta, 1 szt. duża cebula, 1 szt. czosnek, 2 ząbki papryka ostra, 0,5 łyżeczki papryka słodka, 1 łyżeczka kmin rzymski, 0,5 łyżeczki sól i świeżo mielony pieprz, do smaku natka pietruszki, do posypania olej, do smażenia Wykonanie Cebulę i paprykę kroimy w niedużą kostkę i podsmażamy na oleju do momentu, kiedy cebula się zeszkli. Podajemy z pieczywem lub focaccią, bezpośrednio z patelni lub porcjujemy na talerze. Następnie w odstępach od siebie robimy trzy wgłębienia i wbijamy w nie po jednym jajku, które posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Szakszukę podajemy ze świeżym pieczywem, prosto z patelni lub przekładając na talerze. Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉 Shakshouka oznacza “wielki bałagan 😉 Są to jajka posadzone w ostrym, pomidorowym sosie z dodatkiem warzyw.