Miłego dnia życzę :-) Składniki: - 500 g sera półtłustego - 500 g mąki pszennej u mnie typ 450 - 2 łyżeczki cukru waniliowego (u mnie ze skórką pomarańczy) - 100 g cukru u mnie trzcinowy - 4 żółtka - 1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej - 1 łyżeczka octu - 250 ml kwaśnej śmietany Dodatkowo: - olej do smażenia u mnie rzepakowy - cukier puder do posypania 1. Ser (jeśli kupujemy zwykły, nie zmielony lub nie z wiaderka) przeciskamy przez praskę. W tamtym roku robiłam takie na serku homogenizowanym, w tym tradycyjne z białym serem. U mnie dzieci chciały kilka kółek więc zrobiłam tak i tak. 5. Ser może spokojnie być z wiaderka, ja kupiłam taki już zmielony. 3. Gotowe ciasto oprószyć mąką i rozwałkować na grubość około 0,5 - 1 cm. Kulki ze środka można normalnie usmażyć lub zagnieść dalej z ciastem. Oponki wychodzą lekkie i puszyste, świeżość zachowują tak spokojnie ze 3 dni. Obie wersje super, choć te z białym serem chyba bardziej nam smakowały. Oponki smażymy z obu stron na złoty kolor. 6. Usmażone odkładamy najpierw na ręcznik papierowy, aby troszkę odciekł nam tłuszcz.