Składniki 4 jajka 2/3 szklanki cukru drobnego 4 czubate łyżki mąki pszennej czubata łyżka kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia 300 g serka kremowego 150 ml śmietanki 30-36% 3-4 łyżki cukru pudru łyżeczka soku z cytryny 3 kostki czekolady deserowej Następnie ściągamy z niego papier i przekładamy na nowy kawałek pergaminu oraz suchą, czystą ściereczkę i zawijamy go razem z nią w rulon. Pokrojone jabłko przekładamy do rondelka, podlewamy kilkoma łyżkami wody, dodajemy szczyptę cukru i (opcjonalnie) cynamonu oraz sok z cytryny i dusimy przez 5-10 minut pod przykryciem, a następnie ściągamy pokrywkę. To ja na to powiem, że tak, trzeba to wszystko zrobić, ale zajmie to maksymalnie godzinę (i to z krótkimi przerwami)! Czekoladowy biszkopt otulający delikatny krem śmietanowo-serowy i słodko-kwaskową niespodziankę sprawdza się na każdą okazję. Jeśli chcemy uzyskać taki bardzo ciemny biszkopt jak na zdjęciach, to polecam, zamiast klasycznego kakao wykorzystać czarne (np. Wedla). Liczba porcji 10-12 Wartości odżywcze w porcji: Kalorie: 270 Białko: 6,6 g Tłuszcze: 15,5 g Węglowodany: 26,9 g Przygotowanie Biszkopt Oddzielamy białka od żółtek. Kiedy tylko wbity patyczek w ciasto jest suchy, to od razy wyciągamy ciasto na blat. I jeszcze przynajmniej dwie godziny na schłodzenie już gotowego ciasta, ale to nie wymaga naszego nakładu pracy. Tak zwinięty biszkopt odstawiamy do wystudzenia, najlepiej w przewiewne miejsce na kratce. Zwykły biszkopt z kremem nie zrobi takiej furory jak właśnie rolada, a przecież to jedno i to samo. jabłko szczypta cukru i odrobina soku z cytryny kilka łyżek wody + pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej Uwaga: Ciasto wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-15 minut. Więcej kremu dodajemy po stronie, od której zaczynamy zwijanie, a im bliżej drugiego brzegu, tym cieńsza powinna być warstwa. Do miski przekładamy serek, cukier puder i sok z cytryny i wszystko mieszamy. Owijamy ją jeszcze ściereczką i wkładamy do lodówki na godzinę. Do białek dodajemy cukier i ubijamy wszystko na sztywną pianę. W osobnej miseczce mieszamy mąkę, kakao i proszek, po czym partiami przesiewamy je do masy jajecznej. Dzięki zwinięciu ciepłego biszkopta będzie on bardziej wilgotny i nie będzie się kruszył podczas zwijania. Zapobiegnie to wyciskaniu się kremu na zewnątrz. Wzdłuż brzegu, przy którym jest więcej kremu, układamy pasek z jabłkowej frużeliny.