Chłodnik litewski z botwinki

Joanna
04.07.2014 10:27
Chłodnik litewski z botwinki

Przepis

Nic tak nie gasi głodu i pragnienia, jak chłodnik w upalne dni, a podobno takie zmierzają w kierunku Polski :) U moich teściów w ogródku pojawiła się botwinka, a że uwielbiamy zupy na zimno, więc decyzja była szybka... chłodnik i już :)

Składniki:

50 dag botwinki,

1 szklanka wody,

Sok z 1/2 cytryny,

1 szklanka soku z buraków,

30 dag ogórków gruntowych,

Pęczek rzodkiewki,

1/2 paczki pietruszki,

1 pęczek koperku,

1/2 pęczku szczypiorku,

1,5 litra kefiru,

1 łyżka cukru,

1 łyżeczka soli,

pieprz.

Dodatkowo:

Jajka ugotowane na twardo

Sok z buraków:

1kg buraków,

1/2 łyżeczki cukru,

Buraki obieramy, kroimy na małe kawałki i wkładamy do sokowirówki.

Sok zagotowujemy z 1/2 łyżeczką cukru. Gotujemy 2 minuty i studzimy.

Botwinkę myjemy i wraz z liśćmi drobno kroimy (buraki ścieram na tarce o dużych oczkach). Przekładamy do rondelka, dodajemy z sok z cytryny, wodę, 1/2 łyżeczki soli oraz 1 łyżeczkę cukru i gotujemy do miękkości. Następnie studzimy. Ogórki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Rzodkiewkę ścieramy na tarce, a zieleninę siekamy. Wszystko przekładamy do ugotowanej botwinki, zalewamy kefirem i sokiem z buraków. Całość mieszany, doprawiając 1 łyżeczką cukru i 1/2 łyżeczką soli oraz pieprzem (lub wg. uznania). Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.