Biszkopt z kremem kawowym i bananami

Krzysztof
Przepisy
10.02.2015 14:36
Biszkopt z kremem kawowym i bananami

składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao krem kawowy 500 ml śmietanki 30 % 2 płaskie łyżki żelatyny 1/3 szklanki mleka 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej 2-3 łyżki cukru pudru oraz 3-4 duże banany 300 ml śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru 6 kostek gorzkiej czekolady śmietan fix W tym czasie ubić 300 ml śmietanki, pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan fix. Warstwa śmietany na wierzchu jest cieniutka więc można dać więcej, ja miałam tylko tyle śmietanki ale ta ilość jest dla mnie wystarczająca. Dokładnie wymieszać a na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać mikserem. Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na wystudzonym biszkopcie. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę rozpuszczoną w mleku. Żelatynę namoczyć w mleku, gdy napęcznieje podgrzać ale nie gotować i dokładnie ją rozpuścić w mleku. Wstawić do lodówki do schłodzenia na 2-3 godzinki. Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i kawę rozpuszczalną.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2014/11/biszkopt-z-kremem-kawowym-i-bananami.html