Składniki/ 2 osoby: – orientalne warzywa na patelnię – 250g krewetek obranych i ugotowanych – 100g makaronu ryżowego – 2 łyżeczki sosu sojowego – garść prażonych i solonych orzeszków ziemnych – garść sezamu – 2 łyżki oliwy + 1 łyżka oleju sezamowego – sok i skórka otarta z jednej limonki – 4 ząbki czosnku – 5 cm korzenia imbiru – 1 zielona papryczka chilli – 1/2 łyżeczki płatków chilli – spora garść posiekanej zielonej części dymki – 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) – sól i świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Na dużą rozgrzaną patelnię lub wok wlej 2 łyżki oliwy ipodsmaż na niej pokrojony drobno czosnek, imbir i papryczkę chilli. Następnie przełóż same krewetki do miseczki, a na patelnię/wokwrzuć mieszankę warzyw i dopraw solą i pieprzem. Po chwilidorzuć krewetki, dopraw solą i pieprzem i smaż, aż się zarumienią (ok minutę zkażdej strony).