Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 40 g suszonych grzybów 500 g kiełbasy – u mnie kiełbasa podhalańska swojska sucha Majerczyk (polecam!) (polecam!) 1 cebula 2 łyżki oleju około 3 szklanek wody + do podlania 5 suszonych śliwek 1 mniejsze jabłko 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 2 łyżeczki majeranku sól i czarny mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Grzyby zalewamy wodą do ich wysokości i odstawiamy na minimum 2 godziny, po tym czasie gotujemy je w tej wodzie przez około 40 minut. Prosty bigos z kiszonej kapusty z kiełbasą i suszonymi grzybami Dziś polecam Wam przepis na mój ukochany bigos z kiszonej kapusty z kiełbasą i suszonymi grzybami. W przepisie na bigos z kiszonej kapusty wykorzystałam kiełbasę podhalańską swojską suchą Majerczyk (taka jak na zdjęciu poniżej) Na zdjęciu przy bigosie prezentuję Wam też inną wersję kiełbasy – równie pyszne 🙂 Następnie dodajemy obrane i pokrojone w droną kostkę jabłko i pokrojone na mniejsze kawałki suszone śliwki. Wodę z gotowania grzybów należy zachować), studzimy i kroimy na małe kawałki. Dolewamy naszą wodę z moczenia grzybów i 1-2 szklanki czystej wody. Ale tą kiełbasę pokroiłam i podałam na desce wraz z warzywami. Ale ta dzisiejsza wersja z dużą ilością pysznej kiełbasy też zachwyca smakiem. I dodajemy kiszoną kapustę (jeśli jest mocno kwaśna wcześniej należy ją przepłukać w zimnej wodzie). Po czym dodajemy pokrojoną kiełbasę (kroimy ją w grubszą kostkę lub półplasterki). Polecam i Wam mój przepis na prosty bigos. Bigos możecie podać z domowym pieczywem, ziemniakami itd. Całą rodziną polecamy Wam kiełbasy i inne wyroby z Zakładu Masarskiego Majerczyk.