Kotleciki a la gołąbki

Magdalena
Obiad
05.01.2020 14:11
Kotleciki a la gołąbki

Prosty i pyszny obiad. Składniki: Na kotleciki a la gołąbki: - 1 kg mięsa mielonego np. wieprzowo-wołowego - pół główki mniejszej kapusty włoskiej - 2 jajka klasy M - około 9 pełnych łyżek ugotowanego ryżu – użyłam basmati Karoon - świeżo mielony pieprz i sól do smaku - bułka tarta - olej do podsmażenia kotlecików Na sos: - 1 puszka pomidorów z puszki bez skórki (całe lub krojone) - około 2 litry bulionu - pół łyżeczki granulowanego czosnku - słodka czerwona papryka do smaku - świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku - mąka ziemniaczana + niewielka ilość wody do zagęszczenia sosu Przygotowanie: Do dużego garnka/rondla wlewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki (jeśli są całe należy je rozdrobnić/rozgnieść) i przyprawy. Z masy formujemy w dłoniach mniejsze kotleciki, każdy obtaczamy w bułce tartej i smażymy przez chwilę na oleju z obu stron na lekko złoty kolor (nie smażymy zbyt długo, kotleciki mają być tylko obsmażone, aby nie rozpadały się później w gotowaniu). Zaczynamy wyrabiać ręką składniki stopniowo dosypując bułkę tartą (dosypujemy jej tyle by z masy można było spokojnie w dłoniach formować kotleciki, masa powinna być plastyczna, nie za sucha). Pod koniec zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną wymieszaną w niewielkiej ilości wody i opcjonalnie doprawiamy do smaku (ja nie zagęszczam zbyt mocno, bo taki sos lubimy). Do miski przekładamy mięso mielone, ugotowany ryż, wbijamy 2 jajka i doprawiamy całość po wierzchu świeżo mielonym pieprzem i niedużą ilością soli (u mnie z dwie szczypty). Kotleciki a la gołąbki Dziś zapraszam Was na pyszne kotleciki a la gołąbki. Ale Wy oczywiście śmiało możecie je podać np. z ziemniakami lub zestawem surówek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/kotleciki-a-la-golabki/