Składniki: (na 1 większą lub 2 małe porcje) 2 śliwki 1 i 1/2 łyżeczki masła 3 łyżeczki cukru trzcinowego 180 g jogurtu naturalnego 3 łyżki opiekanych płatków jaglanych od Sonko + 2 szczypty płatków do posypania po wierzchu Przygotowanie: Dziś zapraszam Was na karmelizowane śliwki na płatkach jaglanych w jogurcie. Owoce smażymy na małym ogniu przez kilka minut obracając je co jakiś czas i poruszając patelnią, aż zmiękną i pokryją się słodkim karmelem. Karmelizowane śliwki wykładamy na wierzch naszych płatków jaglanych w jogurcie. Ja je uwielbiam dodawać do najróżniejszych ciast, deserów, podawać z nimi placki, placuszki, owsianki i takie a la ekspresowe jaglanki jakie dziś Wam polecam. Następnie układamy umyte, pozbawione pestek i pocięte na połówki lub ćwiartki śliwki.