3 pomysły na owsianki

Śniadania
04.01.2020 11:30
3 pomysły na owsianki

Składniki: 6 łyżek płatków owsianych szklanka wody pół łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru (może być odrobina świeżego startego na drobnej tarce) szczypta kardamonu 3/4 szklanki mrożonych wiśni bez pestek (w sezonie jak najbardziej świeże) 2 łyżki płatków migdałowych (lub posiekanych drobno migdałów) 2 łyżeczki prawdziwego kakao 100 g skyru (lub gęstego jogurtu o dużej zaw. białka jeśli nie mamy skyru) 100 g chudego (lub półtłustego) twarogu łyżka nasion chia do dekoracji Z podanych składników otrzymamy 2 porcje owsianki. Składniki 6 łyżek płatków owsianych szklanka mleka (może być również roślinne, np. migdałowe, sojowe, z nerkowców) 3/4 szklanki wody jedna pomarańcza 4-5 kostek czekolady (mlecznej, deserowej lub gorzkiej lub miksu wszystkich) szczypta kardamonu, cynamonu i imbiru garść orzechów włoskich łyżka pestek dyni Z podanych składników otrzymamy 2 porcje owsianki. No i wisienka na torcie, czyli owsianka z wiśniami, która jest wysokobiałkowa i sprawdzi się dla tych, co dbają o formę na siłowni lub potrzebują śniadania, które na długo nasyci. Gotowe, smacznego! Wartości odżywcze w porcji Kalorie: 300 Białko: 22,9 g Tłuszcze: 8,5 g Węglowodany: 31,2 g Mam nadzieję, że przekonałam Was, że owsianka nie musi być nudna, a te 3 przepisy to tylko kropla w morzu możliwości! Składniki 6 łyżek płatków owsianych 3/4 szklanki wody szklanka mleka (roślinne jak najbardziej się sprawdzi) garść ulubionych orzechów (włoskie, laskowe, migdały, nerkowce itp.) łyżeczka masła orzechowego (np. DOMOWEGO) łyżka rodzynek pół jabłka szczypta cynamonu i kardamonu Warto z nimi kombinować, bo owsianka to bardzo cenne i wartościowe śniadanie, które zapewnia nam energię, syci na kilka godzin i dba o nasze zdrowie. Pomysł nr. 2: owsianka orzechowa z jabłkiem zadba o dobrą pamięć Coś dla wszystkich, którzy codziennie muszą intensywnie pracować umysłowo i są narażeni na stres. Kiedy woda z płatkami i sokiem się zagotuje, to dolewamy mleko, zmniejszamy ognień do minimum, przykrywamy garnek i pozostawiamy tak na 15 minut. Szczególnie warto je jeść w okresie jesienno-zimowym, bo takie rozgrzanie od rana sprawi, że będziemy lepiej funkcjonować i będzie nam się po prostu bardziej chciało. Pomarańczę przekrawamy na pół i z jednej połowy wyciskamy sok bezpośrednio do rondelka z płatkami. Ta owsianka zapewni nie tylko energię, ale również wspomoże nasz mózg i sprawi, że będzie lepiej pracował, a to za sprawą magnezu i dobrych tłuszczy zawartych w orzechach. Kiedy tylko wiśnie się rozmrożą i rozgotują, mieszamy owsiankę dokładnie (możemy także rozgnieść wiśnie, aby cały ich smak się wydobył) i możemy podawać. Smacznego! Wartości odżywcze w porcji: Kalorie: 283 Białko: 11,7 g Tłuszcze: 16,2 g Węglowodany: 48,7 g Pomysł nr. 3: owsianka proteinowa z wiśniami i kakao nasyci na długo Jabłko kroimy w kosteczkę i podprażamy z niewielką ilością wody i przyprawami na patelni. Wartości odżywcze w porcji Kalorie: 365 Białko: 12,1 g Tłuszcze: 17,2 g Węglowodany: 41,9 g Najlepiej robić to, póki owsianka jest ciepła, ponieważ wtedy czekolada się na niej rozpłynie. W końcu kto się oprze czekoladzie, i to na śniadanie? A białko długo się trawi, dzięki czemu przez nie będziemy mieli ochoty podjadać przez kilka godzin. W tym czasie miąższ z drugiej pomarańczy kroimy w drobną kostkę. Orzechy siekamy i podprażamy z pestkami dyni na suchej patelni. Czekoladę drobno siekamy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli chcemy dodać owsiance słodyczy, polecam dodać odrobinę miodu, syropu z agawy, stewii czy innego słodzidła – co kto lubi. Ale nic straconego, bo owsiankę można bardzo łatwo odczarować i sprawić, że nawet jej zagorzali przeciwnicy ją najpierw zaakceptują, a później pokochają. Jeśli lubimy bardziej słodkie śniadania, to możemy je wzbogacić o dodatkową łyżeczkę cukru/miodu/ksylitolu lub innych słodkich dodatków.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://analizasmaku.pl/3-pomysly-na-owsianke/