Ilość porcji: 6 Składniki: 350 g makaronu (u mnie bucatini) 450 g obranych i oczyszczonych krewetek 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła ⅓ szklanki białego wina 500 ml śmietanki 30% 40 g tartego parmezanu 1 łyżka oliwy sól, pieprz natka pietruszki Powinno to zająć ok. 2-3 minuty na stronę, aż krewetki nabiorą lekko różowego koloru, następnie przekładamy je na talerz. Dziś dzielę się z Wami przepisem na makaron z krewetkami w kremowym sosie śmietanowym, który posmakuje każdemu amatorowi owoców morza. Krewetki doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na średnim ogniu na patelni z rozgrzaną oliwą. Ściągamy patelnię z ognia, sprawdzamy czy sos nie potrzebuje więcej soli lub pieprzu i dodajemy wcześniej ugotowany makaron i krewetki. Następnie gotujemy na małym ogniu jeszcze przez kilka minut do zgęstnienia sosu. To jedno z moich ulubionych dań któremu absolutnie nie mogę się oprzeć 😉 Na patelnię po krewetkach dorzucamy masło i drobno posiekaną cebulę. Nie może ich więc zabraknąć na moim blogu 😉 Makaron gotujemy al dente wg zaleceń na opakowaniu.