Pieczone pulpeciki z sosem jogurtowo-miętowym

Obiad
12.09.2019 8:50
Pieczone pulpeciki z sosem jogurtowo-miętowym

Składniki - 400 g mielonego mięsa z indyka - jedna biała cebula - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki oleju - łyżka masła - jedna mała, sucha kajzerka + mleko do namoczenia - pół łyżeczki kminu rzymskiego - łyżeczka ziaren kolendry - pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki - pół łyżeczki ziół prowansalskich - sól, pieprz do smaku (nie żałujemy i dodajemy dość obficie) - dodatkowo: kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu, jeszcze jedna cebula Czas przygotowania 15 minut + pół godziny pieczenia Potrzebujemy: - 200 g gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego) - mały ząbek czosnku - kilka listków świeżej mięty i bazylii - kilka kropli soku z limonki (lub z cytryny) - po szczypcie soli i pieprzu Gdyby masa okazała się zbyt sucha,to dodajemy odrobinę płynu, w której moczyła się kajzerka, aby nieco ją rozluźnić. Pieczone pulpeciki z sosem miętowym Takie pieczone pulpeciki podane z sosem jogurtowo-miętowym przypominają mi Grecję, bo są baaardzo aromatyczne. W dodatku można je zaliczyć do dań fit, ponieważ zamiast smażyć, pieczemy je w piekarniku i zrobione są z mięsa drobiowego. Z masy formujemy niewielkie pulpeciki (takie na jeden-dwa kęsy) i układamy w niewielkich odstępach w naczyniu. Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy, masło oraz przestudzoną cebulę z czosnkiem i tłuszczem, na którym się smażyły. Wystarczy zrobić więcej, podać je na większym talerzu obok sosu, z którego każdy będzie się mógł częstować. Liczba porcji 20 pulpecików Wartości odżywcze w jednej sztuce (bez sosu): - Kalorie: 55 - Białko: 4,5 g - Tłuszcze: 2,8 g - Węglowodany: 2,5 g Przygotowanie Kajzerkę zalewamy mlekiem lub wodą i namaczamy. Mięso odstawiamy na kilka minut, aby smaki się uwolniły. Na ostatnie 5 minut ściągamy folię, aby mięsko się delikatnie przyrumieniło. Wrzućcie je następnego dnia do pudełka, a nie będziecie musieli martwić się lunchem w pracy. Intensywnie pachną kminem i kolendrą, które świetnie komponują się z orzeźwiającym sosem. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i sok z limonki/cytryny.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://analizasmaku.pl/pieczone-pulpeciki-z-sosem-mietowym/