Mój przepis na ciasteczka osiane składa się głównie z płatków owsianych (ja najczęściej dodaję błyskawiczne, ale jeżeli macie górskie to też będą ok), a także z masła, mąki, proszku do pieczenia, miodu i cukru (jeśli chcecie odchudzić przepis to możecie całkiem zrezygnować z cukru lub zastąpić go ksylitolem). Myślę, że większość z Was ma w swojej kuchni składniki na te ciasteczka, więc jeżeli nachodzi ochota na przegryzienie czegoś słodkiego, to wystarczy ok. 20 minut, a te łakocie są już upieczone i gotowe do zjedzenia. Ciasteczka owsiane piekłam już nieskończoną ilość razy! Zazwyczaj przygotowuję je bez jakichkolwiek dodatków, ale jak coś to polecam Wam je upiec z suszoną żurawiną czy rodzynkami sułtańskimi (chociaż moim skromnym zdaniem suszona żurawina nadaje ciasteczkom ciekawszy, słodkawy posmak). Wykonanie ich zajmuje około 8 minut plus pieczenie około 13 minut, więc jeżeli spodziewasz się za chwilkę gości i masz mało czasu na przygotowanie czegokolwiek to ten przepis jest właśnie dla Ciebie!