SKŁADNIKI - 2 szklanki mąki gryczanej (z kaszy niepalonej) - 2 szklanki mleka (może być roślinne) - 2 jajka - 4 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu (w wersji wytrawnej można pominąć) - 4 łyżki roztopionego masła (lub oleju kokosowego) - 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia bez glutenu - ½ łyżeczki soli PRZYGOTOWANIE - Do miski dodaj wszystkie składniki i wymieszaj energicznie trzepaczką, aż do połączenia. Gofry z mąki gryczanej robi się bardzo prosto i poza koniecznością odczekania kwadransa po zrobieniu ciasta, które w tym czasie gęstnieje, nie ma żadnych większych komplikacji i co najważniejsze: ciasto nie przywiera do gofrownicy, jak przy innych bezglutenowych kombinacjach. Gofry z mąki gryczanej najlepiej smakują od razu po zrobieniu, więc jeśli 8 porcji to dla Was za dużo, zredukujcie ilość składników, albo przechowujcie zrobione ciasto w lodówce na następny dzień. Gofry z mąki gryczanej z tego przepisu świetnie smakują zarówno na słodko, jak i na słono. Mięsiste w środku, chrupiące na zewnątrz i z cudnym orzechowym aromatem za sprawą mąki gryczanej. Podany przeze mnie przepis jest bardzo podstawowy i można go dowolnie modyfikować, zastępując mleko krowie roślinnym, masło olejem kokosowym, a także pomijając całkowicie cukier albo dodając w zamian ksylitol. Ja uwielbiam pałaszować je z owocami, posypane lekko cukrem pudrem albo z boczkiem, jajkiem sadzonym i syropem klonowym.