Dieta: wegetariańska Składniki na kluski lane na mleku 3 szklanki mleka lub napoju roślinnego - 750 ml 2 średnie jajka - 100 g 5 płaskich łyżek mąki pszennej - 50 g szczypta soli - w wersji na słono łyżeczka cukru z wanilią - w wersji na słodko Składniki na kluski lane na rosole 3 szklanki rosołu lub bulionu warzywnego - 750 ml 2 średnie jajka - 100 g 5 płaskich łyżek mąki pszennej - 50 g po szczypcie soli i pieprzu Kluseczki lane Lane kluski na rosole lub też na dowolnej innej zupie, której nie zaprawiasz i nie miksujesz na gładki krem są świetne. Jeśli zaś planujesz podać kluski lane na mleku na słono, to możesz lekko posolić mleko lub nic do niego nie dodawać. Kalorie policzone zostały do przepisu na kluski lane na mleku z użyciem mleka pełnotłustego oraz domowego cukru waniliowego. Domowe kluseczki lane na mleku lub na rosole zna chyba każdy. Aby zrobić lane kluski potrzebujesz tylko jajka i mąkę wymieszane razem w odpowiednich proporcjach :) Lane ciasto Do jednej miseczki wsyp pięć płaskich łyżek mąki pszennej. Kluski lane na rosole W małym rondelku zagotuj trzy szklanki rosołu lub też dowolnego bulionu. Kluski lane na mleku W małym rondelku zagotuj trzy szklanki mleka. Jeśli planujesz podać kluseczki lane na słodko, to polecam dodać do mleka łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią. Zapraszam Cię po mój sprawdzony przepis na kluseczki lane w dwóch najpopularniejszych w naszym domu wersjach. Można zrobić kluski lane na mleku lub napoju roślinnym. Po około minucie do półtorej możesz już wyłączyć kluseczki lane na rosole. Analogicznie jak w przypadku klusek lanych na mleku, tutaj również powoli wlewaj ciasto do gotującego się bulionu. Bardzo ważne jest to, by wymieszać jajka z mąką na idealnie gładkie ciasto, które ma wyjść gęstsze niż ciasto do naleśników. Aby zrobić lane kluseczki na mleku zawsze wybieram mleko pełnotłuste. Ciasto na kluski lane jest już gotowe do użycia. Zmiksowanie jajek z mąką na kremowe ciasto z widocznymi pęcherzykami powietrza zajmie Ci tylko kilkanaście sekund. Kluski lane są bardzo uniwersalnym dodatkiem, a raczej dość ważnym składnikiem, który sprawia, że potrawa jest gęstsza i smaczniejsza. Po około minucie do półtorej możesz już wyłączyć kluseczki lane. Nie mieszaj od razu mleka, tylko poczekaj chwilkę, by kluseczki zachowały swoją strukturę. Domowe kluski lane to jeden z podstawowych przepisów dla każdego rodzica.