Bajaderka

Ewa
Ciasta
04.01.2020 9:35
Bajaderka

cukru 3-5 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany Masa bakaliowa: około 700 g bakalii (w różnych proporcjach: suszone śliwki, suszone morele, kilka daktyli, rodzynki, orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzeszki ziemne, płatki migdałowe, skórka pomarańczowa) 3 łyżki kakao 3/4 szkl. Dodatkowo: 100 g czekolady 1 łyżka śmietanki 30% Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło – całość siekamy nożem. W moim przypadku tak właśnie było – miałam otwarte opakowania moreli, rodzynek, skórki pomarańczowej oraz płatków migdałowych. Suszone śliwki, morele i daktyle kroimy na mniejsze kawałki. Jeden z upieczonych blatów kruszymy drobno (na piasek) i dodajemy do miski z bakaliami. Orzechy siekamy (można wcześniej lekko je podprażyć na rozgrzanej, suchej patelni). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 minut (do zrumienienia). Dodajemy płatki migdałowe, rodzynki oraz niewielką ilość skórki pomarańczowej. Przygotowane ciasto dzielimy na dwie części. mąki 5 żółtek 200 g masła 1/2 szkl. Schłodzone ciasto wykładamy do dwóch blaszek (21×28 cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasto kruche: 3 szkl.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2020/01/04/bajaderka/