Składniki
Rolada 25 x 40 cm
Ciasto jasne na wzorki
jajko
cukier 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
olej 1 łyżka
proszek do pieczenia szczypta
Ciasto na roladę
jajka 3
cukier 6 łyżek
mąka pszenna 3 łyżki
kakao 3 łyżki
olej 2 łyżki
mleko 2 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Krem
śmietana 30 % 400 g
mascarpone 250 g
czekolada mleczna 150 g
cukier puder 1 łyżka
śliwki 8 sztuk
Przepis
Przygotowanie
Przygotować osobno ciasto biszkoptowe jasne i ciemne. Starannie oddzielić białka od żółtek, jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać partiami cukier. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, do połączenia się składników zmiksować na niskich obrotach miksera. Mąkę i kakao, przesiać przez sito, wymieszać delikatnie za pomocą łopatki. Olej i mleko do ciasta ciemnego dodać na samym końcu. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, jasne ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z cienką tylką, wycisnąć dowolne esy-floresy. Jasne ciasto zapiec 2-3 minuty w temperaturze 180 °C, wystudzić. Ciasto ciemne przełożyć na papier, wyrównać pokrywając wzorki. Ciasto na roladę piec 10 minut do suchego patyczka. Ciepłe ciasto przełożyć na ściereczkę, usunąć papier do pieczenia i delikatnie zwinąć ciasto na wałku z ręcznikiem wzdłuż dłuższego boku, pozostawić do wystudzenia.
Zimną śmietanę ubić na najwyższych obrotach miksera. Śmietana zachowująca kształt pozostawiony po widełkach miksera ma odpowiednią konsystencję, należy jednak uważać żeby jej nie przebić wówczas zrobi się rzadka. Serek mascarpone przełożyć do miski zmiksować na gładko. Parę łyżek ubitej śmietany połączyć z serkiem, następnie partiami mascarpone dodawać do śmietany miksując na najniższych obrotach. Chcąc wykończyć roladę bitą śmietaną odłożyć 1/3 i zmiksować z łyżką cukru pudru. Do pozostałej części dodać wystudzoną, płynną czekoladę wcześniej rozpuszczoną w kąpieli wodnej, wymieszać. Śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki, następnie pokroić na plastry. Krem przełożyć na roladę, na wierzch ułożyć śliwki. Roladę na arkuszu papieru lub folii zwinąć dość ciasno, ale ostrożnie żeby krem nie wydostał się bokami. Całość zwinąć na kształt cukierka zawijając końcówki, uformować roladę. Schłodzić w lodówce całą noc, wykończyć wg uznania. Przechowywać w lodówce.