Składniki: Kruche ciasto: 250 g mąki 125 g masła/margaryny 2 żółtka 1,5 łyżki śmietany 18% 125 g cukru pudru 18 g cukier wanilinowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Sernik: 1 kg sera trzykrotnie zmielonego (lub z wiaderka) 1 szklanka cukru 4 jajka budyń waniliowy 3/4 szklanki mleka 125 g masła w temperaturze pokojowej Dzięki użyciu gotowej masy makowej jest błyskawiczny w przygotowaniu i w kuchni wszędzie nie pląta się mak (nie wiem jak u Was ale u mnie przy przygotowywaniu maku on się rozmnaża i jest wszędzie XD). Rozpoczynamy od przesiania mąki, Następnie robimy na środku dziurkę i wbijamy do niej żółtka (białek nie wyrzucamy!), dodajemy śmietanę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i śmietanę. Następnie mieszamy budyń z mlekiem, mieszankę dodajemy do masła z żółtkami i chwilę ucieramy. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka (4 + te co zostały nam z kruchego ciasta). Ciasto pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 150°C z termoobiegiem około godzinę. Oczywiście możecie masę makową zrobić sami (kliknij po przepis) natomiast w tym przepisie gotowa masa sprawdza się genialnie! Na koniec dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło/margarynę. Dodatkowo: 850 g masy makowej (u mnie firmy Helio) cukier puder do oprószenia ciasta Najpierw ucieramy masło z cukrem na puszystą biała masę.