Warzywne caprese z pistacjami

Pati
Sałatki
23.10.2017 14:29
Warzywne caprese z pistacjami

Warzywne caprese z pistacjami Składniki: 2 średnie buraki 1 mała cukinia 1 mały bakłażan (najlepiej o zbliżonej średnicy do cukinii) 2 średnie pomidory 200 g mozzarelli garść pistacji (u mnie Helio Natura) 2 łyżki oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz sól Pesto z bazylii z orzechami laskowymi: 1 doniczka bazylii 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych (u mnie Helio Natura) 1-2 łyżki startego parmezanu lub pecorino 5-6 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek sól Buraki dokładnie myjemy, owijamy folią aluminiową i pieczemy w 180°C do miękkości przez około godzinę. Odnosząc się już konkretnie do orzechów to miłym zaskoczeniem dla mnie był fakt, że pistacje są bez soli, bo przecież generalnie na półkach sklepowych dominują pistacje solone (i to mocno solone). Orzechy pochodzą z serii Helio Natura, która charakteryzuje się tym, że nie zawiera szkodliwych i typowych konserwantów tj. dwutlenku siarki, czy kwasu sorbinowego. Na talerzu układamy warzywa na przemian, u mnie: cukinia, pomidor bakłażan, burak i mozzarella. Tym razem znalazły się w niej prażone orzechy laskowe i pistacje prażone bez soli. Jedną sałatkę i jedno ciasto (na które przepis, pojawi się już za kilka dni). Pozostawiamy do wystudzenia, a następnie obieramy je i kroimy na plasterki. Przed podaniem skrapiamy je oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/dodatki/salatki-i-surowki/warzywne-caprese-pistacjami/