Kruche ciasteczka korzenne

Pati
Boże Narodzenie
23.12.2019 15:38
Kruche ciasteczka korzenne

Kruche ciasteczka korzenne Składniki: 500 g mąki 250 g masła/margaryny 3 żółtka 3 łyżki śmietany 250 g cukru pudru 18 g cukier wanilinowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 g przyprawy do piernika Rozpoczynamy od przesiania mąk. Wiem i w pełni rozumiem, że wielu z nas jest tak zabieganym, że ciężko nam znaleźć czas na przygotowanie odpowiednio wcześniej ciasta na piernik czy pierniczki. Powinny być one przypieczone (lekko brązowe) od spodu – to znak że są gotowe 🙂 Pierniczki studzimy i możemy jeść od razu lub udekorować lukrem. Następnie robimy na środku dziurkę i wbijamy do niej żółtka, dodajemy śmietanę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i śmietanę. Z myślą o tych osobach jest właśnie dzisiejszy przepis na kruche ciasteczka korzenne. Następnie ciasto dzielimy na dwie części, żeby łatwiej nam się z nim pracowało. Na koniec dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło/margarynę. Na choince ich wprawdzie nie powiesimy, ale przecież najważniejszy jest ten smak! Są cudownie kruche i można je jeść od razu po upieczeniu 🙂

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/desery/ciasteczka/kruche-ciasteczka-korzenne