Ciasto różowa pychotka

Magdalena
Ciasta
23.12.2019 15:33
Ciasto różowa pychotka

Składniki: Na ciasto: Na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 4 żółtka jaj klasy M 250 g masła lub margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia mała szczypta soli Na różową warstwę: 5 białek jaj klasy M 3/4 szklanki cukru pudru 1 budyń wiśniowy (40 g) 1 budyń waniliowy (40 g) 1 słoiczek malin w syropie Domowa Spiżarnia Moryń 1/4 szklanki oleju 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki cukier puder do oprószenia ciasta przed podaniem Przygotowanie: Pierniki rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Z ciasta formujemy kulę i schładzamy ją w lodówce (najlepiej przez godzinę, ja dziś zostawiłam tylko na 30 minut). Ciasto wkładamy do piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 35-40 minuto do ładnego zarumienienia wierzchu ciasta. Wyciągamy około 3/4 części ciasta (resztę zostawiamy w lodówce) i wykładamy nim spód blaszki. Polecam Wam np. przepis na puszysty piernik, świąteczny sernik z brzoskwiniami lub ucierany makowiec z jabłkami. Odrywamy małe kawałki, spłaszczamy w palcach i układamy na naszej różowej piance płaty ciasta. Dziś zapraszam Was na pyszne i proste w przygotowaniu ciasto różowa pychotka. Spód blaszki (u mnie tortownica 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Ciasto różowa pychota jest idealne do filiżanki kawy, na przyjęcia i święta. Połączenie kruchego ciasta z pyszną budyniową pianką, malinami i dżemem porzeczkowym. U mnie na stole królują różne ciasta. Ciasto dziurkujemy delikatnie widelcem i podpiekamy spód około 15 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/ciasto-rozowa-pychotka/