😉 Składniki: Na kebab z piekarnika: około 400 g filetu z kurczaka (1 duży) 3 duże nogi z kurczaka samo mięso bez skóry i kości (ok. 500-600 g) 2 łyżki oleju – użyłam ryżowego z Kuchnie Świata około 3/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki granulowanego czosnku 4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka kminu rzymskiego do nabycia na Kuchnie Świata Na surówkę: 1 mała kapusta pekińska 2 pomidory kawałek zielonego ogórka pół czerwonej papryki Domowy sos czosnkowy: 1 mały jogurt naturalny 2-3 ząbki czosnku kilka łyżek majonezu (dodajemy wg gustu i smaku, zagęszcza sos) pieprz i sól do smaku Dodatkowo – stojak na kebab: 1 duża cebula 3 patyczki do szaszłyków Przygotowanie: Mięso kroimy w miarę cienko na a la kotlety/cienkie kawałki, każdy z nich delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Przykrywamy filią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc (mięso można od razu nadziać na patyczki, instrukcja poniżej). Ja mój domowy kebab z piekarnika podałam z szybką surówką z kapusty pekińskiej, sosem czosnkowym i frytkami. Na te patyczki nadziewamy mięso, dociskając do cebuli i budując z kawałków mięsa domowy kebab. Ja domowy kebab podałam z szybką surówką z kapusty pekińskiej, sosem czosnkowym i frytkami. Taki kebab doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na przyjęciu. Domowy kebab z piekarnika i szybka surówka Lubicie kebab? Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i zostawiamy na kilka minut, by przestygło. Domowy kebab drobiowy z piekarnika jest naprawdę pyszny i prosty do przygotowania. Następnie kroimy ostrym nożem na paseczki (takie na jakie mamy ochotę). Kiedy wszystkie kawałki mięsa się skończą i są dobrze dociśnięte, nasz domowy kebab jest gotowy. Dodajemy do niej obranego i pokrojonego w plasterki zielonego ogórka, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i 2-3 łyżki sosu czosnkowego. Wstawiamy go na dolną półkę piekarnika i włączamy piekarnik ustawiając temperaturę 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Jedną układamy na talerzu i wbijamy w nią patyczki (pionowo). Obsypane przyprawami kawałki mięsa układamy jeden na drugim.