Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Picante-
Obiad
23.12.2019 10:17
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Składniki: Ciasto: - 400 g mąki pszennej (typ 480-500) - około 220-250 ml ciepłej wody - 1 łyżka roztopionego masła lub oliwy - 1 łyżeczka soli - 1 kg kiszonej kapusty - około 500 g pieczarek - 1 marchewka - 2 cebule - 2 łyżki oleju - sól, pieprz Wykonanie: Kapustę zalewamy 1 1/2 szklanki wody i gotujemy około 50 minut (do miękkości). Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto, owijamy je w folię i odkładamy na około 30 minut, aby odpoczęło. W zasadzie większość pozostałych dań mogłaby nie istnieć ;-) Dziś mam dla Was klasyczny przepis na pierogi z kapustą i pieczarkami (można oczywiście użyć grzybów leśnych). Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju do momentu, aż wypłyną na wierzch. Na koniec dodajemy pieczarki, smażymy aż wyparuje z nich cała woda. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, podsmażamy aż się zeszkli.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://picante-jalapeno.blogspot.com/2019/12/wigilijne-pierogi-z-kapusta-i-grzybami.html