Liczba porcji: 970 gramów schabu Kaloryczność kcal: 160 w 100 g schabu Dieta: bezglutenowa 1 kg schabu środkowego lub od karku do 150 g suszonych śliwek np. kalifornijskich 3 ząbki czosnku lub łyżka czosnku w proszku 2 łyżki oleju pół szklanki wody przyprawy: łyżka majeranku, płaska łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu zwykłego i tyle samo ziołowego Schab ze śliwkami Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Kawałek schabu ułóż w brytfance tłuszczykiem do góry (mój schab nie ma tłuszczyku, więc będę go częściej polewać w trakcie pieczenia zebranym na dnie sosem z brytfanki).Ten schab ze śliwką piekłam bez rękawa, czyli również bez przykrywania foremki przykrywką. Schab w worku umieść na blaszce lub w foremce do pieczenia (Do schabu pieczonego w rękawie nie dodajemy już pół szklanki wody). Na samym dole przepisu podałam szybki przepis na pyszny sos pieczeniowy chrzanowy lub musztardowy do mięsa (z wykorzystaniem zebranego płynu).Tak jak obiecałam opiszę jeszcze jak upiec ten schab ze śliwką w rękawie. Będą to: pełna łyżka majeranku; jedna płaska łyżeczka soli; po pół łyżeczki czarnego pieprzu oraz pieprzu ziołowego; trzy ząbki czosnku przepuszczone przez praskę lub też łyżka czosnku w proszku. Mięso można też dodatkowo natrzeć musztardą lub ketchupem (ja tego nie robię).Otwór zrobiony w mięsie wypełnij całymi suszonymi śliwkami bez pestek. Zatem w dniu pieczenia zdejmij folię a schab obsmaż z każdej strony na patelni. Opiszę też po krotce, jak zrobić sos pieczeniowy wykorzystując zebrany w brytfance sos z mięsa. Kawałek schabu (zaraz po faszerowaniu a przed natarciem ziołami) możesz związać dodatkowo w kilku miejscach nicią do pieczenia mięsa. Porada: Jeśli chcesz, by schab był z wierzchu bardziej czerwony i miał lekko słodki smak, to zamiast mieszanki pieprzu ziołowego dodaj słodką paprykę w proszku. W przepisie pojawi się również instrukcja pieczenia mięsa w rękawie. Podpowiem też jakich przypraw można jeszcze użyć oraz co można dodać do marynaty, by w prosty i szybki sposób otrzymać różnorodny smak pieczonego mięsa. W trakcie pieczenia polecam przynajmniej dwa razy polać mięso zebranym na dnie foremki sosem. Schab ze śliwką Wybierz ładny i równy kawałek schabu środkowego lub ewentualnie schabu bliżej karku. Naczynie ze schabem umieść w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z grzaniem góra/dół. Mięso umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z grzaniem góra/dół. Po upieczeniu odstaw go do przestudzenia, ale nie wyjmuj schabu z rękawa póki całkiem się nie schłodzi. Schab ze śliwką możesz wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu. Schab umyj szybko i sprawnie (nie za długo) w zlewie pod zimną, bieżącą wodą i osusz od razu ręcznikiem papierowym. Schab ze śliwką piekę zazwyczaj w zwykłej brytfance bez przykrywki. Porada: Na mięso możesz też wyłożyć cienkie plasterki słoniny lub też boczku. W dniu pieczenia zdejmij folię a mięso przełóż do dowolnego naczynia żaroodpornego. Możesz też skorzystać z gotowych mieszanek przypraw przeznaczonych do pieczenia mięsa wieprzowego. Schab umieść w rękawie do pieczenia. Gotowe do pieczenia mięso zawiń szczelnie w folię. Schab smaż na wysokiej mocy palnika przez 30 sekund minutę na stronę. W razie potrzeby lekko poszerz otwór z obu stron. W ten sposób zabezpieczysz dodatkowo mięso przez wysuszeniem.