Sernik kajmakowo-orzechowy z jabłkami

Ewa
Boże Narodzenie
21.12.2019 8:16
Sernik kajmakowo-orzechowy z jabłkami

Ciasto orzechowe: 150 g mąki pszennej 110 g masła 50 g cukru kryształu 1 żółtko 50 g mielonych orzechów laskowych szczypta soli Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 4 duże jajka 150 g cukru kryształu trochę mniej niż ¾ szklanki soku jabłkowego 2 budynie śmietankowe bez cukru Dodatkowo: 1 puszka kajmaku (u mnie smak orzechowy) 5 jabłek 100 g orzeszków ziemnych, niesolonych Na stolnicę przesiewamy mąkę. Sernik na kruchym, orzechowym spodzie, z dodatkiem jabłek, masy kajmakowej oraz podprażonych orzeszków ziemnych. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut. Dodajemy szczyptę soli oraz starte na dużych oczkach tarki masło. Po tym czasie ciasto wykładamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Gotowe ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Następnie dodajemy cukier, mielone orzechy oraz żółtko i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Następnie dodajemy po 1 jajku, miksujemy przez kilka-kilkanaście sekund po każdym dodaniu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2019/12/21/sernik-orzechowo-kajmakowy-z-jablkami/