Kokosanka

Anna
Ciasta
21.12.2019 9:35
Kokosanka

6 godzin Liczba porcji: około 2400 g ciasta Kaloryczność kcal: 215 w 100 g ciasta Składniki na biszkopt 6 średnich jajek 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej - 120 g 3 łyżki skrobi ziemniaczanej - 40 g pół szklanki cukru drobnego - 140 g Składniki na masę kokosową 2 pełne szklanki wiórków kokosowych - 200 g 400 ml kremowego jogurtu naturalnego 2 galaretki cytrynowe 2 szklanki wrzątku 250 ml śmietanki kremówki 30 % 250 ml śmietanki kremówki 36 % 6 łyżek cukru pudru - 70 g 3 łyżki wiórków kokosowych do posypania ciasta Ciasto kokosanka Za to śmietanka 36 % ubija się błyskawicznie i czasem zdarza się, że ubiję ją o kilka sekund za długo i w kilka chwil zaczyna się z niej robić masło. Pieczenie biszkoptu: 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół, Czas pieczenia: około 30 minut Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Biszkopt piecz około 30 minut (nie dłużej niż 35 minut) w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z termoobiegiem (do suchego patyczka). Z dnia na dzień biszkopt robi się bowiem coraz wilgotniejszy i delikatniejszy, ponieważ lekko chłonie wilgoć z masy. Sugeruję wysokie naczynie, ponieważ z początku śmietanka jest rzadka i może chlapać po kuchni :) Śmietankę ubijaj tak tylko do momentu, gdy zrobi się lekko gęsta. Polecam mieszankę soku z cytryny oraz wody lub też mieszankę wody z rumem lub dowolnym likierem kokosowym np. Canari. Uważaj, by nie ubijać jej za długo, ponieważ śmietanka może się zacząć warzyć i rozwarstwiać na maślankę i masło. Białka umieść w szklanej lub metalowej misce i ubijaj je około minuty na wysokich obrotach. To dla mnie idealne połączanie, ponieważ śmietanka słodka 30 % ubija mi się dość długo nawet wtedy, gdy jest mocno schłodzona. Naczynie ze schłodzoną śmietanką polecam dodatkowo umieścić na 20-30 minut w zamrażalniku. Do miski z zimną i lekko tężejącą już galaretką, (możesz ją po przestudzeniu umieścić w lodówce i kontrolować stopień stężenia. W misce umieść razem dwie pełne szklanki wiórków kokosowych oraz duże pudełeczko - 400 ml kremowego jogurtu naturalnego. Przygotuj sobie 250 ml śmietanki kremówki 30 % oraz tyle samo śmietanki 36 %. Słodką śmietankę wmieszaj delikatnie w gęstą masę z galaretki, wiórków i jogurtu. Jajka wyjmij wcześniej z lodówki a kartonik śmietanki trzymaj schłodzony w lodówce. Całość mieszaj tak długo, aż żelatyna całkowicie rozpuście się w wodzie. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Dobrze schłodzoną śmietankę wyjmij z zamrażalnika i natychmiast zacznij ubijać mikserem na najwyższych obrotach. Ciasto kokosanka przykryj od góry np. folią i odstaw do lodówki na minimum sześć godzin. Po przestudzeniu możesz już zdjąć boki formy i przekroić biszkopt na dwa blaty. Możesz je upiec na każde Święta, na Sylwestra, czy imieniny. Forma do pieczenia: blaszka o wymiarach około 24 x 34 cm lub tortownica o średnicy 30 cm. Po każdej łyżce miksuj białka tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. to przepyszne i rozpływające się w ustach ciasto, które jest niesamowicie uniwersalne. Gdy białka zamienią się w pianę, zacznij dokładać cukier. Zatem na 2 saszetki dajesz 500 ml dopiero co ugorowanej wody. Porada: Przed zdjęciem boków formy delikatnie obrysuj tępym nożem krawędzie od wewnątrz formy, by odkleić biszkopt od foremki. Na wyrównaną masę wyłóż ostrożnie górny blat biszkoptu a następnie resztę masy kokosowej. Czas przygotowania: 2 godziny Czas pieczenia biszkoptu: 30 minut Czas chłodzenia ciasta: Na koniec dodaj żółtka i dalej miksuj całość, ale już tylko chwilę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aniagotuje.pl/przepis/kokosanka