Krokiety ziemniaczane

Anna
Obiad
15.02.2020 15:57
Krokiety ziemniaczane

Składniki na farsz z pieczarek i kapusty 500 g pieczarek 100 g sera żółtego duża cebula - 160 g 300 g kapusty kiszonej łyżeczka cukru (do ugotowania kapusty) 6 łyżek oleju przyprawy: po pół łyżeczki soli i słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki pieprzu Składniki do smażenia 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki oleju do smażenia Krokiety ziemniaczane z pieczarkami Polecam po odlaniu wody postawić jeszcze na minutę garnek z samymi ziemniakami na małej mocy palnika, by odparować resztki wody z pomiędzy ziemniaków. wegetariańska Składniki na krokiety ziemniaczane 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 średnie jajko 2 płaskie łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej pół łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu Poznaj mój sprawdzony przepis na krokiety z gotowanych ziemniaków, które możesz podać zarówno na obiad, jak i na sycącą kolację. Ustaw obok siebie miskę z masą ziemniaczaną, miskę z farszem oraz talerz z bułką tartą i szeroki półmisek na gotowe do smażenia krokiety ziemniaczane. Możesz śmiało użyć ziemniaków z obiadu, z dnia poprzedniego lub też specjalnie na tę okazję ugotować kilogram ziemniaków. Krokiety układaj jeden obok drugiego i smaż na trochę niższej niż średnia moc palnika po około 10 minut na stronę. Jeśli jednak mielisz ziemniaki w maszynce, to możesz też użyć ziemniaków z obiadu, z dnia poprzedniego. W poprzednim przepisie, który umieściłam na Blogu znajdziesz dokładny przepis na ten właśnie farsz do krokietów. Bardzo dobry będzie np. farsz, który użyłam w przepisie na naleśniki z pieczarkami. Dodaj 2 płaskie łyżki mąki pszennej oraz 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej, pół łyżeczki soli oraz 1/4 łyżeczki pieprzu. Jeśli zaś podoba Ci się pomysł na farsz z kapustą kiszoną, pieczarkami i serem, to zapraszam do dalszej części przepisu. Niezwykle pyszne krokiety ziemniaczane z farszem z pieczarek i kapusty kiszonej. Pamiętaj o tym, że ciepłe ziemniaki łatwiej jest przepuścić przez praskę niż zimne z lodówki, które robią się wtedy twarde. Krokiety ziemniaczane są dość duże, więc potrzebują więcej czasu na to, by się dosmażyć. Przed wyłożeniem krokietów na patelnię, raz jeszcze każdą sztukę obtaczam w bułce i lekko wydłużam kształt. Pieczarki zetrzyj na tarce, na dużych oczkach. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Cebulę poszatkuj drobno i zeszklij na patelni z olejem. Czasem zawijam go też w naleśniki Na szerokiej patelni o grubym dnie nagrzej olej. Krokiety ziemniaczane powstają głównie z gotowanych i dokładnie zmielonych ziemniaków. Każdego krokieta obtaczaj w bułce tartej i układaj jeden obok drogiego na półmisku. W dłoni formuj kulę wielkości dużego orzecha włoskiego a następnie spłaszczaj ją na placek. Dołóż też przyprawy: po pół łyżeczki soli i słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki pieprzu. Zmielone na gładko ziemniaki umieść w szerszej misce. Z podanej ilości składników otrzymasz około 12 bardzo dużych krokietów. To jak masa się zachowuje, zależy w dużej mierze od tego, jakiego typu ziemniaki były użyte. Ugotowane ziemniaki najlepiej jest zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę jeszcze ciepłe.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aniagotuje.pl/przepis/krokiety-ziemniaczane