Zupa z karpia z pierożkami 2 głowy i kręgosłupy z karpia (albo innej ryby, np. dorsza, pstrąga, łososia)2 marchewki1 pietruszkakawałek selerakawałek pora ok 10cm1 cebula2 liście laurowe3-4 ziarenka ziela angielskiegonatka pietruszkisólpieprzciasto:1,5 szklanki mąki2/3 szklanki wodysólłyżeczka olejunadzienie:1 płat karpia (ok 500g)1 cebulaząbek czosnku1 łyżka kaszy manny2 łyżki olejusólpieprztymianekMarchew i pietruszkę obrać, przekroić na pół. W garnku umieścić warzywa (oprócz natki pietruszki), liście laurowe i ziele angielskie, zalać 2 litrami wody, zagotować, gotować 20 minut, następnie włożyć ryby, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod uchyloną pokrywką ok 40 minut. Pierożki wrzucić do gotującej się osolonej wody, gotować ok minuty od momentu gdy wypłyną na powierzchnię. Wyjąć marchew i ryby, marchew pokroić, z ryb obrać kawałki mięsa. Ciasto rozwałkować cienko, wykrawać nieduże kółka (u mnie 6cm), na każde wyłożyć nadzienie, zlepić brzegi. Wywar przecedzić, doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać marchew, kawałki mięsa ryby.