Boczek rolowany

Anna
Obiad
21.12.2019 14:40
Boczek rolowany

Liczba porcji: 1300 gramów boczku Kaloryczność kcal: 310 w 100 gramach boczku Dieta: bezglutenowa do 2 kg surowego boczku 4 ząbki czosnku 6 suszonych śliwek bez pestki przyprawy: płaska łyżeczka majeranku; po pół płaskiej łyżeczki gorczycy białej, kolendry i słodkiej papryki; po 1/4 płaskiej łyżeczki kminku i chili Boczek rolowany przepis Dodatkowy czas: 12 - 24 h marynowania zrolowanego boczku. Jeśli planujesz boczek podać na zimno, to po przestudzeniu roladę z boczku zawiń w folię i odłóż do lodówki, do całkowitego schłodzenia. Tak przygotowaną roladę z boczku zawiń dokładnie w folię do żywności i odłóż do lodówki na 12-24 godzin. Taki boczuś jest również świetny na co dzień, na zimno na kanapki, czy też podsmażony do obiadu. Mięso obłóż mieszanką: płaska łyżeczka majeranku; po pół płaskiej łyżeczki gorczycy białej, kolendry i słodkiej papryki; po 1/4 płaskiej łyżeczki kminku i chili. Od razu po upieczeniu wyjmij roladę z piekarnika oraz z folii do pieczenia. Do zrobienia rolady pieczonej z boczku potrzebujesz: duża patelnia, folia do przechowywania żywności, sznurek kuchenny, rękaw do pieczenia, podłużna brytfanka do pieczenia. Jeśli boczek ma już zdjętą skórę, jest umyty i osuszony oraz wszystkie kostki i chrząstki zostały już wycięte, można obłożyć go w przyprawach. Na boczek wyłóż jeszcze cztery ząbki czosnku obranego i pokrojonego w plasterki. Sześć suszonych śliwek bez pestek pokrój w paski i również wyłóż na mięso. Roladę z boczku umieść w brytfance. Do osobnego naczynia odlej cały sos, który zebrał się w folii z pieczonym boczkiem. Boczek można jeść od razu po upieczeniu jako mięso do obiadu z ziemniakami i surówką. Na zdjęciu widać, że rzeźnik wyciął żebra, jednak należy jeszcze samodzielnie usunąć cienkie i podłużne kostki z chrząstką. Patelnia musi być na tyle duża, by zmieściła się na niej rolada. Roladę z boczku piecz tak 70 minut. Zimna rolada z boczku idealnie się kroi. Jeśli trafisz na ładny kawałek boczku bez skóry, to super.. Pyszny boczek rolowany to mięsna propozycja, której nie może zabraknąć na Święta. Boczek rolowany Boczek surowy najczęściej sprzedawany jest ze skórą. Dodatkowy tłuszcz nie powinien być potrzebny, ponieważ rolada z zewnątrz jest tłusta. Tak przygotowany boczek umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Dodatkowo warto w kilku miejscach związać roladę przy pomocy sznurka kuchennego.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aniagotuje.pl/przepis/boczek-rolowany