A do klusek koniecznie kacze uda! 400 g czerwonej kapusty1 mała cebula2 goździki1 łyżeczka ziaren jałowca1 listek laurowy1 laska cynamonu1 łyżeczka ziarenek pieprzu1 łyżka masła ghee lub smalcu200 ml czerwonego wina2 łyżki ciemnego octu balsamicznego1 łyżka mączki ziemniaczanejsólbułka tarta2 jajka2 łyżki mąkiolej do frytowania Wykonanie:uwagi: świetne do odgrzewania na drugi dzień - na patelni z niewielką ilością tłuszczu pod przykrywką. Wymieszać z 2-3 łyżkami bułki tartej i pozostawić do napecznienia, by powstała masa dająca się formować uformować 4 duże knedle, przykryć folią spożywczą i wstawić na około 2 godziny do zamrażarki rozbełtać jajka. Od razu zrobiłam z podwójnej porcji4 kacze uda 2 gałązki rozmarynu3 łyżeczki majerankuząbek czosnkusól, pieprz2-3 łyżki olejuwarzywa:2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera i porakilka wędzonych śliwek3/4 szklanki bulionuWykonanie:źródło: przepis na knedle - Mit Liebe. Knedle obtaczać najpierw w mące, następnie w jajku i bułce tartej oraz powtórnie w jajku i bułce tartej rozgrzać olej (ca.170`C) i knedle frytować około 8 minut, do złoto-brazowego koloru. Przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki przed pieczeniem uda wyjąć z lodówki, by się ogrzały obrać i pokroić warzywa. Piec około 1,5-2 godzin w zależności od wielkości, aż do zrumienienia podawać z wytworzonym sosem podczas pieczenia, bo jest pyszny. Jeśli lubisz gęste, zawiesiste sosy, zmiksuj powstały sos z częścią warzyw i wędzonymi śliwkami z pieczenia. Podawać z upieczonymi kaczymi udkami lub gęsiną kacze uda umyć, usunąć pozostałe piórka, wyciąć nadmiary tłuszczu. Podawaj z kluskami z czerwonej kapusty Czerwona kapusta to ulubiony świąteczny i zimowy dodatek do mięsnych dań. kapustę oczyścić z wierzchnich liści, przekroić, wyciąć głąb i drobno poszatkować obraną, rozdrobnioną cebule poddusić na smalcu. Mącżkę ziemniaczaną wymieszać z 1-2 łyżkami zimnej wody i dodać do gotującej kapusty, wymieszać. Wszystkie przyprawy wymieszać z olejem i obłożyć oprószone solą i pieprzem kacze uda. Na warzywach ułożyć kacze uda, podlać bulionem i umieścić w piekarniku.