Sernik z brzoskwiniami

Anna
Ciasta
21.12.2019 14:34
Sernik z brzoskwiniami

Liczba porcji: forma 20/30 cm Dieta: wegetariańska Składniki na ciasto kruche 400 g mąki pszennej 150 g masła 3 żółtka (białka do pianki bezowej) 1 jajko pół szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serową 1 kg twarogu mielonego np. z wiaderka 1 budyń śmietankowy - proszek 100 ml roztopionego masła (do 130 g) 1 żółtko (białko do pianki bezowej) 1 jajko pół szklanki cukru puszka brzoskwiń - 400 g Składniki na piankę bezową 6 białek jaj 3/4 szklanki drobnego cukru Na wierzch sera wyłóż pokrojone w kawałki połówki brzoskwiń wyjęte z syropu, z puszki. Do miski z czterema białkami dołóż jeszcze dwa białka jajek (możesz też użyć 4 białek - pianka będzie niższa niż u mnie na zdjęciach. Po każdej łyżce miksuj na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą i całkowicie w niej rozpuści. Po 10 minutach otwórz je całkiem i za chwile wyjmij sernik z brzoskwiniami z pieca. Sernik piecz ostatnie 30 minut, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z grzaniem góra/dół. Po schłodzeniu, formę z ciastem umieść w piekarniku nagrzanym do 180 minut. Formę z ciastem umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (góra/dół). Po tym czasie wyjmij z piekarnika i wyłóż na nie ubitą pianę bezową. Surową bezę wyłóż na podpieczoną masę serową z kawałkami brzoskwiń. Ponownie umieść formę z ciastem umieść w piekarniku. Polecam też mój przepis na karpatkę z kremem budyniowym - karpatka Smacznego. To mój ulubiony przepis na sernik z brzoskwiniami . Forma do pieczenia: 20/30 cm Wszystkie składniki na ciasto umieść w szerokiej misce. Idealne ciasto kruche, pyszna masa serowa z dodatkiem kawałków brzoskwiń oraz wysoka pianka bezowa. Ciasto po wyrobieniu (ja robię to zawsze ręcznie) podziel na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3. Pianę bezową zacznij szykować na 10 minut przed upieczeniem sernika ze spodem i masą serową. Do miski, oprócz sera, dodaj również proszek budyniowy, roztopione masło, jedno całe jajko oraz jedno żółtko (białko dodaj do wcześniej odłożonych białek), oraz cukier. Trzy białka z jajek odłóż do osobnej miski (wykorzystasz je do ubicia piany bezowej). Masę serową możesz przygotować w trakcie chłodzenia w lodówce formy ze spodem. Po 10 minutach wyjmij formę z piekarnika. Zetrzyj je na tarce na grubych oczkach.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aniagotuje.pl/przepis/sernik-z-brzoskwiniami