Liczba porcji: 120 pierniczków Dieta: wegetariańska 500 g mąki pszennej tortowej 4 żółtka jaj 2 białka jaj 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 150 g miodu 100 ml śmietany kwaśnej 18 % 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej 120 g masła przyprawy: pełna łyżeczka mielonych goździków, po pół płaskiej łyżeczki imbiru i pieprzu czarnego Leżakowanie: 16 godzin Czas pieczenia: 5 blaszek po 12 min Przyprawy powinny być w proszku - w razie czego użyj melaksera lub utrzyj je w moździerzu. Pierniki alpejskie Miód, kakao, cukier i przyprawy podgrzewaj 10 minut na bardzo małej mocy palnika, co kilka chwil mieszając. Po wystygnięciu przechowuj do 10 dni w puszce lub papierowej torbie zawiniętej w folię. Pierniczki rozwałkowane na grubość 5 mm piecz 12 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i włącz piekarnik na 170 stopni. Masę jajeczną wmieszaj łyżką w mąkę (mąkę umieść w największej misce). Podsyp mąką i rozwałkuj na placek 3 lub 5 mm. W ten sposób unikniesz zbyt dużej ilości mąki, dokładanej do wykrawków z ciasta. Dodaj masło i zostaw je w masie, by się rozpuściło i cała masa przestygła. Ciasto przykryj folią i odstaw do lodówki na 16 godzin. Na koniec dodaj śmietanę wymieszaną z sodą. W małej miseczce umieść śmietanę i dodaj do niej sodę. Pierniczki o grubości 3 mm piecz 10 minut. Białka ubijaj na sztywno przez 3 minuty. Ja ciasto na tym etapie zaczynam mieszać dłonią.