Sernik krówkowy z ricotty

Anna
Ciasta
20.12.2019 18:15
Sernik krówkowy z ricotty

Liczba porcji: tortownica 15-18 cm Dieta: bezglutenowa, wegetariańska Składniki na masę serową 500 g sera ricotta 5 krówek np. waniliowych 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej łyżka masła łyżka cukru pudru Przed umieszczeniem sernika w piekarniku, możesz dodatkowo wyłożyć na wierzch trzy pokrojone na kawałki krówki. Po upieczeniu, sernik zostaw na 15 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Sernik piecz na środkowej półce 60 minut w temperaturze 180 stopni. Dodaj krówki z masłem i dobrze wymieszaj całość łyżką lub mikserem na małych obrotach. Dodatkowo 200 g śmietanki 30 % łyżka cukru pudru złota posypka cukrowa Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Krówki umieść w rondelku z masłem i lekko podgrzej, by zrobiły się miękkie. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijaj na wysokich obrotach, aż zrobi się gęsta. Dzięki temu sernik nie będzie pękał w czasie pieczenia. Przed odpięciem boków lekko oddziel ciasto od formy przy użyciu np. cienkiej szpatułki (jeśli jest taka konieczność). Na dno piekarnika połóż naczynie (np. keksówkę) wypełnione do połowy gorącą wodą. Sernik najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aniagotuje.pl/przepis/sernik-krowkowy-z-ricotty