Mimo, że nie umieszczam na dnie piekarnika naczynia z wrzątkiem, mój sernik nie pęka w trakcie pieczenia. Liczba porcji: 1500 g sernika Kaloryczność kcal: 300 w 100 gramach Dieta: wegetariańska 1 kg dobrej jakości tłustego twarogu kostka masła - 200 g 8 większych jajek łyżka mąki pszennej tortowej łyżka skrobi ziemniaczanej niepełna szklanka drobnego cukru - 200 g 4 krople ekstraktu waniliowego Sernik wiedeński nie pęka, ponieważ masa jest wilgotna i tłusta a temperatura w piekarniku jest stała i dość niska jak na słodkie wypieki. Sernik wiedeński powinien być pieczony z tłustego, najwyższej jakości twarogu trzykrotnie mielonego oraz z dużej ilości jajek. Sernik wiedeński przepis Raz jeszcze przypominam o wyjęciu na blat kuchenny jajek oraz roztopieniu masła i odłożeniu go na bok do przestudzenia. Ponieważ sernik bardzo rośnie, polecam zapobiegawczo wyciąć wyższe paski papieru w razie, gdyby sernik chciał uciekać z formy. Bardzo często w moich przepisach na serniki używam sera z wiaderka Piątnica lub Mlekovita. Przy okazji zdradzę Ci jaki jest mój prosty sposób na to, by sprawdzić, czy jajka kupowane na straganie pochodzą faktycznie od kur biegających po podwórku. Jajka z cukrem powinny bardzo urosnąć i zamienić się w jasny puch. Podejrzewam, że z tych serów sernik wiedeński też się uda. Do zrobienia sernika wiedeńskiego potrzebujesz: tortownica o średnicy 23 cm, papier do pieczenia, dobry mikser, maszynkę do mielenia, 2 miski Przez cały czas pieczenia sernika wiedeńskiego nie zmieniaj temperatury pieczenia. jajka z cukrem należy ubijać na najwyższych obrotach przez minimum cztery minuty. Kostkę masła roztop w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i odstaw do przestudzenia. Zaznaczę, że mój piekarnik jest duży, więc grzałki nie znajdują się blisko wypieków. Mój sernik wiedeński bardzo pięknie wyrasta i prawie nie opada. Sernik wiedeński umieść w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Najpierw jednak boki od wewnątrz wysmaruj miękkim masłem lub margaryną kanapkową (takie margaryny są miękkie i idealnie nadają się do smarowania wnętrz foremek). Sernik wiedeński to jeden z cudowniejszych i pyszniejszych serników pieczonych. To dla mnie bardzo wyjątkowy sernik, więc podchodzę do niego z pietyzmem. Teraz kolej na puszysty krem jajeczny z cukrem. Masę serową bardzo dobrze wymieszaj lub użyj miksera ustawionego na niskie obroty. Zaznaczę jednak, że do sernika wiedeńskiego nigdy ich nie używałam. Jeśli tylko mogę, to zaopatruję się na super jajka u Cioci ze wsi. Jajka oraz twaróg wyjmij wcześniej z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia. Cudownie jeśli masz mikser planetarny i nie musisz trzymać miksera w dłoniach. Na koniec pozostaje połączenie puchu jajecznego z kremem serowym. Do upieczenia sernika wiedeńskiego użyłam tortownicy o średnicy 23 cm.