Liczba porcji: 50 ciasteczek Dieta: wegetariańska 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej - około 240 g 1 łyżka mąki ziemniaczanej - skrobi 0,5 szklanki drobnego cukru - około 150 g 120 g masła - trochę więcej niż pół kostki 1 średnie jajko 2 łyżki śmietany 18% około 100 g twardych landrynek lub cukru Ciastka świąteczne Z podanej ilości składników wyszło mi około 50 sztuk ciasteczek o średnicy około 4-6 cm. Ciasteczka świąteczne Z podanych składników zagnieć ciasto. - półkruche i maślane - pyszne i proste i śliczne - polecam szykować je z dziećmi Piękne i bardzo proste do zrobienia ciasteczka świąteczne , które po przestudzeniu możesz nawet powiesić na choince. Ilość ciasteczek: około 50 sztuk średnicy 4-6 cm Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Partię ciastek po wyjęciu z piekarnika zsuwaj z blachy razem z papierem do pieczenia. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Wsypując cukier na środek ciastek nie musisz rozprowadzać go równo po całym otworze. Czas przygotowania: 5 minut Czas chłodzenia ciasta: 1 godzina Czas pieczenia: 15 minut Układaj je obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Uformuj kulę, zawiń w folię i umieść w lodówce na godzinę. Po tym czasie ciasto podziel nożem na cztery części. Porady:Jeśli zależy Ci na wyraźnym kolorze witraży, możesz dodać do cukru odrobinę barwnika spożywczego. Ciasteczka z dziurką trudniej przełożyć na blaszkę. W każdą dziurkę wsypuj po małej łyżeczce cukru/pokruszonych landrynek. Potrzebujesz więc dwóch kawałków papieru, których będziesz używać na zmianę.