Masa makowa do wypieków

Anna
Ciasta
20.12.2019 18:16
Masa makowa do wypieków

Liczba porcji: około 1300 g masy Kaloryczność kcal: 490 w 100 gramach masy makowej Dieta: bezglutenowa, wegetariańska 500 g niebieskiego maku suchego 50 g rodzynek 50 g suszonej żurawiny 50 g suszonych moreli 70 g orzechów włoskich lub pekan 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 4 łyżki miodu naturalnego - 80 g 100 g cukru np. trzcinowego 2 łyżki masła - 20 g Masa makowa Użyłam 100 gramów takiej skórki, ale jeśli masz też skórkę z kandyzowanej cytryny, cytronu, czy papai to śmiało możesz sobie z nich zrobić miks o łącznej wadze 100 gramów. Potrzebujesz 500 gramów suchego maku w całości (500 gramów) lub też w formie zmielonej (350 gramów). Po tym czasie całość wylej na duże, ale drobne sitko umieszczone np. na szerokiej misce i odstaw na 20 minut, by mak przestygł. Dlatego też jest to przepis na dość sporą porcję masy, bo używam aż 500 gramów suchego maku. Po obu stronach kandyzowanej skórki pomarańczowej mam też 50 gramów rodzynki drobnej oraz 50 gramów żurawiny suszonej całojagodowej. Pamiętaj, że przed pieczeniem ciast z większą ilością maku masę warto wymieszać z ubitymi na sztywno białkami jajek. Z pewnością większość masy od razu zamrożę, by użyć jej do makowca, którego będę piekła na Święta oraz do klusek z makiem. Na 500 gramów masy makowej należy użyć piany z 1 do 6 białek (zależy od przepisu). Lekko przestudzony i dobrze osuszony z nadmiaru wody mak zmiel w maszynce np. do mielenia mięsa z nakładką o najmniejszych oczkach. Najlepiej wówczas umieścić ją na szerokim garnku lub w misce i przelać całą masę na środek. Na zdjęciu poniżej mak przełożony na duże, ale gęste sitko (od razu po krótkim gotowaniu, ale przed zmieleniem). W trakcie studzenia podgotowanego maku (czy też w dowolnym innym momencie) przygotuj sobie bakalie i inne dodatki. Dodaj około 20 gramów prawdziwego masła i wsyp około 70 gramów posiekanych orzechów. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1300 gramów słodkiej masy makowej. Świetnie sprawdzi się do świątecznych klusek z makiem lub też serników mieszanych. Możesz też użyć większych rodzynek lub rodzynek golden, które polecam już drobniej sobie pokroić. Gotową masę makową możesz też trzymać w szklanym naczyniu, w lodówce do 7 dni. Dołożyłam też kilka suszonych moreli o łącznej wadze około 50 gramów. Na zdjęciu poniżej mam już przygotowaną skórkę z kandyzowanej pomarańczy. Sprawdzą się też inne miękkie orzechy takie jak np. orzechy nerkowca lub pistacje. Masę makową możesz też podzielić na porcje i zamrozić. Zmielony i przestudzony mak przełożyłam do większego garnka, by było mi wygodniej dokładać składniki a na koniec lekko podgrzać całą masę. W tym czasie pozbędziesz się też nadmiaru wody. Przed szykowaniem masy zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu, by odpowiednio wcześniej przygotować się do kolejnych kroków szykowania. Jak już napisałam wcześniej, masę makową można też śmiało zamrozić. Do garnka wlej zatem cztery łyżki miodu naturalnego, czyli około 80 gramów miodu (lipowy, akacjowy).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aniagotuje.pl/przepis/masa-makowa-do-wypiekow