Składniki na 900-1000g: – 500g niebieskiego maku – 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej (najlepiej domowej!) – 100g rodzynek – 4 łyżki miodu – 80g cukru/erytrolu – 50g orzechów włoskich – 25g blanszowanych migdałów – 1 łyżka miękkiego masła Mak zalewamy wrzątkiem i ostawiamy do przestudzenia. Przyznam się Wam szczerze, że przez długi czas wstrzymywałam się ze zrobieniem domowej masy makowej, jednakże jak ją zrobiłam i posmakowałam od razu żałowałam tego, że byłam tak oporna. Domowa wersja jest pozbawiona konserwantów, syropu glukozowo-fruktozowego, czy regulatorów kwasowości, a w dodatku mamy pełną dowolność w doborze bakali jakie chcemy w niej umieścić! Czystą ściereczkę kuchenną, pieluchę tetrową lub gazę umieszczamy na szerokim garnku i przelewamy na nią mak wraz z wodą. Dzisiaj, z ręką na sercu mogę powiedzieć Wam, że nie ma to jak domowa masa makowa!