Tort z kremem cynamonowym

Gabriela
Desery
20.12.2019 18:51
Tort z kremem cynamonowym

Tort marcepanowy z wiśniami SKŁADNIKI: Ciasto – składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: – po 1 łyżeczce startej skórki z cytryny i pomarańczy – sok wyciśnięty z 1 pomarańczy – 130g miękkiego masła – 120g cukru – 2 jajka – 5 łyżek mleka – 1/2 łyżeczki cynamonu – szczypta mielonych goździków – 150g mąki – 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wierzch: – 1 słoik wiśni w kompocie – 50g mąki ziemniaczanej – 1 mała laska cynamonu – 200g zmielonych orzechów włoskich – 500g śmietanki kremówki 36% – 2 fixy do śmietany – 4 łyżeczki żelatyny – 1 opakowanie cukru wanilinowego – 450g masy marcepanowej – 100g cukru pudru + 2 łyżki – kilka wiśni kandyzowanych – perełki cukrowe – cienka tasiemka czerwona – czerwony barwnik spożywczy. Mieszać na małym ogniu przez około 1 minutę i zdjąć z ognia, odstawić do ostygnięcia na 10 minut, dodać wiśnie i wymieszać. Na samym końcu wyciąć z jasnego marcepanu kwiatki i w środek każdego lekko wcisnąć kawałek kandyzowanej wiśni. Z tortem jest nieco zachodu, ale warto poświęcić na jego wykonanie swój czas, gdyż prezentuje się bardzo ładnie. Po wyjęciu z piekarnika ciasto polać sokiem pomarańczowym i odstawić do ostygnięcia, wyjąć z tortownicy. 8. Śmietankę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru, cukrem wanilinowym i fixem. WYKONANIE CIASTA: 1. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Zabarwiony marcepan rozwałkować na okrąg o średnicy około 38cm o grubości około 4mm. Piec w temperaturze 180°C z funkcją góra-dół przez 25-35 minut. Jego spód jest cytrusowy z odrobiną cynamonu, a nasączony jest sokiem pomarańczowym. W niewielkiej ilości kompotu rozmieszać mąkę ziemniaczaną, resztę kompotu przelać do rondelka, dodać laskę cynamonu i zagotować. Trochę masy odłożyć na kwiatki, do reszty dodać czerwony barwnik i zagnieść, aby powstał jednolity kolor. Masło utrzeć z cukrem na jasną, kremową masę. Żelatynę podgrzać mieszając, aż się rozpuści i odstawić na 5-10 minut do przestygnięcia. Tort można przechowywać w lodówce, najlepiej jednak smakuje na drugi dzień. Dodać skórkę z cytryny, pomarańczy i przyprawy, wymieszać.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://marcepanowakuchnia.pl/2019/12/tort-z-kremem-cynamonowym/