Dla urozmaicenia możesz w niektórych kulkach zamknąć w środku np. orzech laskowy lub migdał w całości.możesz układać obok siebie gołe lub też obtoczyć je w wybranej posypce. Dwie szklanki suszonych owoców to u mnie: 3/4 szklanki suszonych daktyli bez pestek - 150 g; 7 sztuk suszonych śliwek o łącznej wadze 50 g; pół szklanki rodzynek - 90 g; pół szklanki suszonych fig - 100 g (pamiętaj o usunięciu twardego ogonka). Dieta: bezglutenowa, wegetariańska 2 szklanki orzechów - włoskie, arachidowe, laskowe, nerkowca.. 2 szklanki suszonych owoców - daktyle, rodzynki, figi, śliwki, morele.. 3/4 szklanki nasion i pestek - słonecznik, len, chia, dynia.. 2 płaskie łyżki kakao do obtoczenia kulek: sezam, wiórki kokosowe, mak, kakao, cynamon, mleko w proszku.. Do wyboru masz: sezam, mak, siemię lniane, wiórki kokosowe, mleko w proszku, kakao, cynamon, mielone na drobno orzechy, proszek z owoców liofilizowanych, herbata macha w proszku, tarta czekolada. Możesz je przygotować i podawać zamiast słodyczy lub też w zastępstwie batonów energetycznych np. na wycieczkę w góry. Zanim jednak dodasz do masy wodę dla rozluźnienia, czy też płatki owsiane (odwrotnie) dla zagęszczenia, polecam miskę z masą pod kulki mocy odłożyć na godzinę do lodówki. Możesz też wybrane orzechy zamienić na orzechy pekan, czy też orzechy brazylijskie lub migdały. Kulki mocy możesz jeść od razu lub też trzymać je w lodówce przez tydzień. Możesz też zmiksować papkę pestek z nasionami lub zostawić je w całości, ponieważ są dość drobne. Mój robot kuchenny nie jest w stanie zmiksować tak zbitej masy na raz, więc orzechy oraz suszone owoce z pestkami miksuję osobno. Do swoich kulek mocy użyłam: po pół szklanki orzechów: ziemnych - 90 g; włoskich - 70 g; laskowych - 90 g; nerkowca - 90 g. Dobrze odciśnięte z wody po moczeniu orzechy umieść w dobrym malakserze z solidnymi ostrzami i miksuj całość na piasek. Wymieszałam razem pestki słonecznika, siemię lniane w całości oraz nasiona chia w równych proporcjach wagowych. Ponieważ w mojej mieszance znajduje cię chia, do miski wlałam też niecałe 3/4 szklanki wody. Jeśli jednak masz ochotę na to, by urozmaicić skład o te produkty, to możesz je dodać do masy przed samym formowaniem kulek mocy. Do zrobienia domowych kulek mocy, poza produktami potrzebujesz też mocnego malaksera do zmiksowania orzechów, pestek i suszonych owoców. Liczba porcji: 32 kulki mocy Kaloryczność kcal: 120 w 1 kulce mocy Moje kulki mocy szykuję bez dodatku płatków owsianych (górskie, błyskawiczne..) oraz otrębów, czy też np. odrobiny oleju kokosowego. Możesz też dodać mielone siemię lniane zamiast nasion w całości. Możesz też każdą sztukę umieścić w pergaminowej papilotce, by nie stykały się ze sobą. Układam kulki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w niższej temperaturze przez 25- 30 minut. Możesz też użyć wyłącznie pestek słonecznika z pestkami dyni i pominąć zarówno siemię lniane, jak i chia. Możesz też dorzucić odrobinę soli, imbiru, czy też gałki muszkatołowej dla smaku. Jeśli masa będzie zbyt sztywna, to możesz dodać wody lub też np. miód. Kulki mocy przepis W pierwszej kolejności przygotuj sobie mieszankę orzechów. Bardzo często połowy kulek mocy nie obtaczam w żadnej posypce. Nie jest to konieczne, jednak ja polecam zalać orzechy zimną wodą i odstawić je na dwie godziny, by zmiękły. Przygotowałam z niej 32 kulki mocy o wadze około 30 gramów każda sztuka. Z gotowej masy formuj w dłoniach kulki wielkości średniego orzecha włoskiego.